13 Comments

 

Hoe burnout herkennen bij jouw medewerkers? (9 oorzaken & 7 gevolgen)

Ken je iemand met burnout?
Ken je iemand in jouw bedrijf met burnout?
Ken je iemand in jouw team met burnout?

Had ik deze vragen 10 jaar geleden gesteld, dan had je waarschijnlijk lang moeten zoeken naar een naam van iemand. Vandaag is dit niet meer het geval. Iedereen kent wel iemand met een burnout.
Het komt vandaag zo veel voor. Iedereen kan een burnout krijgen en dit onafhankelijk van de job (ingenieurs, managers, teamleaders, sales personen, technische personen, administratieve medewerkers, …).

Ondanks dat burnout zo gewoon geworden is, zijn weinig managers zich bewust van het waarom van burnout, laat staan dat ze ook nog weten hoe ze burnout kunnen voorkomen.
Bekwaam zijn als leidinggevende om burnout te begrijpen, zowel de oorzaken als de oplossingen, is essentieel geworden voor managers om enerzijds een positieve werkomgeving, -klimaat en anderzijds het beste talent in je team te behouden.

In dit artikel belichten we zowel de oorzaken als de gevolgen van burnout, ttz hoe kan ik als leidinggevende burnout herkennen bij mijn medewerkers.
In één van de volgende artikels gaan we dieper in op wat wij kunnen doen als leidinggevende om burnout bij onze medewerkers te vermijden. We geven je dan graag een aantal concrete en vooral toepasbare tips.

9 mogelijke oorzaken van burnout (eerste stap in burnout herkennen)

1. Veel te hoge job-verwachtingen
Eén van de belangrijkste oorzaken van burnout heeft te maken met ‘job-verwachtingen’ of beter gezegd met de steeds toenemende en/of veel te hoge job-verwachtingen. We kennen waarschijnlijk wel allemaal iemand met heel veel papier op zijn bureel, een todo-lijst van 2 pagina’s, angstig gezicht, … Duidelijke job-verwachtingen hebben is uiteraard heel goed, het wordt alleen gevaarlijk als die op een bepaald moment veel te hoog worden.

2. Jobonduidelijkheden
Rol- of jobonduidelijkheden is een andere belangrijke oorzaak. Hierdoor wordt het belangrijkste lijntje in mijn functiebeschrijving misschien wel het lijntje dat begint met ‘enzovoort’. Hoe meer onduidelijkheid in de functie, hoe meer mensen verwachten van zichzelf dat ze een duizendpoot moeten zijn en dit legt soms heel wat druk. Andere voorbeelden zijn werk moeten doen dat geen enkele meerwaarde meer heeft, enkel monotoon werk moeten doen of werken in een totale chaos.

3. Gebrek aan geschikte middelen
Deze belangrijke oorzaak gaat over gebrek aan geschikte middelen en vooral dan het gevoel er niets kunnen aan doen. Een mooi voorbeeld is onvoldoende of gebrekkige training. En ook middelen hebben die niet (meer) geschikt zijn om efficiënt de job uit te voeren, bijvoorbeeld verouderde hardware. Mensen willen goed en hard werken, maar hebben wel nood aan geschikte middelen om dit te doen.

4. Gebrek aan sociale steun
De sociale steun kan komen van de leidinggevende en van de collega-medewerkers. Het gebrek aan sociale steun van de leidinggevende heeft een veel groter effect op burnout, dan deze van de collega-medewerker. Als je je geïsoleerd voelt op je werk en in je persoonlijk leven, dan voel je je nog meer gestrest. Als medewerkers zich genegeerd voelen, dan kan dit een belangrijke oorzaak zijn voor burnout.

5. Weinig participatie bij beslissingen
Hoe minder medewerkers betrokken worden in het proces van het nemen van beslissingen, hoe hoger de burnoutgraad. Dus tijd om je medewerkers te betrekken bij het kiezen van het soort koffiekoeken voor het kerstontbijt.

6. Gebrek aan waardering
Een ongeschikte waardering kan ook leiden tot burnout. We kunnen 3 verschillende waarderingen onderscheiden. Onvoldoende financiële waardering of het niet ontvangen van salaris en (extra-legale) voordelen in verhouding met de bereikte resultaten. Een tweede is het gebrek aan sociale erkenning, dit is wanneer hard werken genegeerd wordt of niet gewaardeerd wordt door anderen, vooral de leidinggevende(n). Gebrek aan intrinsieke beloningen is de laatste soort waardering of het gebrek aan fierheid, trots om iets belangrijks te doen en goed te doen.

7. Onfaire behandeling
Onevenwichtige werklast en betaling, bedrog, ongelijke evaluaties, onjuiste promoties, … kunnen zorgen voor frustraties bij medewerkers. Die frustraties kunnen erger en erger worden en zelfs leiden tot een burnout.

8. Waardenconflict
Als je eigen waarden conflicteren met de waarden van de organisatie waarvoor je werkt. Wat ik belangrijk vind in mijn leven, strookt niet meer met hetgeen mijn leidinggevenden, de organisatie belangrijk vinden. Ook als je als medewerker iets onethisch moet doen, dan kan dit leiden tot een burnout.

9. Onevenwichtige work-life balans
Als je werk zoveel van je tijd en energie neemt en je geen voldoende tijd hebt om met jouw familie en vrienden nog door te brengen, dan branden mensen heel snel op. Meestal begint het met een beetje overuren, daarna nemen we nog werk mee naar huis, om dan uiteindelijk volledig weg te zinken in ons werk. Het contact met familie en vrienden vermindert en loopt minder en minder goed.

7 mogelijke gevolgen van burnout (tweede stap in burnout herkennen)

Onderzoek uitgevoerd door het team van professor Maslach toont 7 belangrijke gevolgen:

 1. jobweigering: intentie om de job te verlaten, absenteïsme, jobverlating
 2. lagere productiviteit
 3. ineffectiviteit
 4. verminderde werktevredenheid
 5. verminderde inzet voor de job en/of de organisatie
 6. meer persoonlijke conflicten met de collega’s
 7. verstoort de taken van collega’s

In één van de volgende artikels gaan we dieper in op wat wij kunnen doen als leidinggevende om burnout bij onze medewerkers te vermijden. We geven je dan graag een aantal concrete en vooral toepasbare tips.

Wat is jouw ervaring met burnout herkennen?

Deel jouw antwoorden, inzichten en ervaringen in een commentaarvak hieronder.

Alvast super bedankt voor het delen van jouw antwoorden, inzichten en ervaringen.
Collega-teamleiders gaan hier ook uit leren.

‘Kom In Actie’

Groetjes en op jouw succes,
Benedict. 😉

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

 • Ik heb een acupunctuurpraktijk gespecialiseert in stress-klachten, ik zie bijna dagelijks mensen met burnout, toevallig heb ik net een lezing gegeven.
  Naast de typische symptomen zoals vermoeidheid dat konstant blijft, hoofdpijn, opgejaagd, moeite met focus en concentreren, valt mij altijd op dat vaak mensen met burnout geen gevoel meer hebben: geen vreugde, verdriet, opwinding, alles is vlak en niets is leuk.
  De oorzaken zijn niet alleen te vinden op het werkvloer, vaak is een combinatie van werk, prive’ en gezin. Naar mijn mening de grootste oorzak van deze toestand is de afwezigheid van duidelijke doel om jezelf te employen en de grote druk dat iemand op zijn prestatie zet.
  Wat ik in mijn praktijk doet is mensen helpen om de fisieke en psychische symptomen verhelpen, daarnast vind ik noodzakelijk om een coaching werk te doen om de oorzaken aan te pakken en de gedrag en bewustzijn veranderen.

  • Dag Andrea,
   Hartelijk dank voor het delen van de grootste oorzaken die je tegenkomt in jouw praktijk:
   – afwezigheid van een duidelijk doel,
   – grote druk die iemand zelf zet op zijn prestaties.
   Ik ben er zeker van dat anderen deze ook zullen herkennen.
   Op jouw succes en geluk,
   Bene.
   NB: in één van de volgende artikels, bestuderen we hoe we burnout kunnen voorkomen als leidinggevende bij onze medewerkers?

 • Fijn om te horen.
  Als acupuncturist vind ik heel belangrijk om preventief te werken.
  Vroeger in China een arts werd betaald door de keizer tot hij gezond bleef. Werd hij ziek, dan arts ontslaan (en soms gemarteld…)
  Ik zal door mijn ervaring jou kunnen helpen om deze vervelende toestand te herkennen en voorkomen.
  Ik hoor het wel!

 • Als erkend leerbedrijf voor onder andere MBO zakelijke opleidingen zie ik reeds tijdens de stage dat studenten in een burn-out raken. Deels doordat ze een zwakke/verkeerde studiekeuze maken in relatie met hun talenten/vaardigheden; deels door groepsgedrag en het willen hebben van de duurste merken en daardoor soms twee bijbaantjes hebben.

  • Dag Gonny,
   Dankjewel voor jouw waardevolle bijdrage.
   Amai, ook studenten en dan nog door:
   – zwakke/verkeerde studiekeuze,
   – groepsgedrag.
   Bedoel je met groepsgedrag, vooral de druk van de groep?
   Begeleid je dan ook deze jongeren?
   Op jouw succes en geluk,
   Bene.

 • Anoniem (naam gekend) says:

  Beste Bene,
  Ondanks alle waarschuwingen, ben ik er totaal onverwacht, ingestuikt.
  Onverwacht, want je denkt niet dat het jou zal overkomen, alles loopt zo vlotjes, werk, werk, werk….
  Je leest veel over symptomen en voorkomen, maar waar moet je terecht als je er midden in zit?
  Dus aan alle deskundigen die dit lezen en een proefkonijn nodig hebben, I’ m all yours 😉
  Ondertussen ben ik zover gekomen dat ik besef dat ik nooit 100% de oude zal zijn en dat het niet snel snel zal opgelost zijn. Een begin van wijsheid?
  Als zelfstandige is het bovendien nog extra moeilijk om de nodige afstand om te kunnen herstellen, te kunnen nemen…..
  Vragen, vragen, vragen…..
  Voorkomen is dus super belangrijk, want genezen is zwaar.
  Mvg

  • Beste,
   Dankjewel voor jouw getuigenis en om dit te willen delen. Verzorg je goed.
   Wat is jouw belangrijkste les ivm voorkomen die je kan meegeven aan leidinggevenden?
   Groetjes en hou je goed, Bene. 😉

 • Kathleen De Jonghe says:

  Een hersentumor, gelokaliseerd waar emoties en gedrag liggen kan ook oorzaak zijn van burn-out . Eigen ervaring. Waarschijnlijk ook met een gepaste voedingsbodem .

  • Dankjewel en moedig om je eigen ervaring te delen Kathleen.
   Wat bedoel je met ‘waarschijnlijk ook met een gepaste voedingsbodem’?
   Kan je dit wat verder omschrijven aub?
   Alvast dank om dit nog te delen.

 • hr adviseur says:

  Dag Bene,
  Nog een oorzaak die ik herken tijdens mijn werk als HR Business partner is “overcompensatie” bij medewerkers die in een hooggeschoolde omgeving zonder diploma (uitzonderlijk) aan de slag zijn. De druk om te presteren is hoog en de ontgoochelingen zijn makkelijk op te rapen. Dit in combinatie met privé-elementen en opgestapelde fysieke vermoeidheid, heb ik ook al meermaals tot burn-out zien evolueren.

  • Super om de oorzaak van “overcompensatie” toe te voegen.
   Vanuit jouw rijke ervaring ivm “overcompensatie”:
   – hoe herken je dit?
   – hoe zie je de burnout aankomen?
   – wat zijn de oorzaken?

 • Dag Bene,
  Volgens mij kan je eender welke druk aan en verwerken … zolang je georganiseerd bent en de externe elementen stand houden.
  Van zodra er onder die “externe elementen” (gezin, familie, vriendenkring) IETS foutloopt dreigt een domino-effect.
  Vandaar dat een correcte work/life balance primordiaal is.
  2013 was MIJN dip-jaar.
  Mvg,
  Guy

  • Dankjewel Guy voor jouw waardevolle aanvullingen.
   Het doet me ook denken aan wat Nin Sheng zei:
   “Het zijn niet de omstandigheden die je ongelukkig maken,
   maar je gedachten erover.”

   Wat denk je hiervan?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >