2 Comments

 

8 valkuilen van leiderschap die je team kapot maken

Bij het bestuderen van leiderschap en teams, stellen we vast dat er een aantal valkuilen bestaan bij leidinggevenden rond leiderschap. Een aantal valkuilen die er voor zorgen dat je in de plaats van jouw team tot een hoger niveau brengt, je jouw team eigenlijk kapot maakt.

We zullen de meest voorkomende en belangrijkste valkuilen hieronder beschrijven. Misschien maak jij die fout, waarschijnlijk onbewust, da’s niet erg. Weet dat door je hier van bewust te zijn, je de eerste stap zet om er ook iets aan te doen. We gaan in dit artikel echter ook op zoek naar oplossingen, zodat jij als leidinggevende succesvoller en gelukkiger kunt zijn.

We starten vandaag met 4 valkuilen van leiderschap, binnen enkele weken gaan we de volgende 4 valkuilen van leiderschap met je delen.

team 1

Valkuil van leiderschap 1: wanneer je als leidinggevende niet luistert naar wat het team zegt, dan mis je kritieke informatie

Soms luisteren we te weinig naar onze rechtstreeks medewerkers. En op een bepaald moment zeggen zij dan ‘we hebben dit al zo veel keer gezegd’ en de leidinggevende reageert dan ‘aja, dat wist ik niet’. Dus het team beseft dat je eigenlijk niet of te weinig luistert naar hen. Laat dit een signaal zijn om in de actie te stappen. Laat dit een signaal zijn om veel beter te luisteren. Want medewerkers en het team zijn bereid om jou kritieke informaties te geven, als jij bereid bent om echt te luisteren.

+ TIP: Als leidinggevende is het belangrijk om te luisteren naar je team en je medewerkers. Zij beschikken over informaties die je anders nooit zult krijgen. Informaties die jou en je team nog sterker zullen maken.

Valkuil van leiderschap 2: wanneer je als leidinggevende niet luistert naar wat je team niet zegt, dan mis je misschien nog veel meer belangrijke informatie

Het kan gebeuren dat je team niets zegt, ja echt niets zegt. Dat wil niet zeggen dat er niets is, in tegendeel, het betekent wel degelijk ook iets. Waarschijnlijk zijn er toch wel problemen rond vertrouwen en kwetsbaarheid. Let ook eens op: hun lichaamstaal, hun oogcontact, hun houding, hun tempo, hun betrokkenheid, … Enkel rekening houden met hetgeen ze zeggen is een enorme fout. Want als je vraagt ‘wat is er?’, zullen ze waarschijnlijk zeggen ‘niets hoor’.

+TIP: Het is belangrijk als leidinggevende om ook te luisteren naar hetgeen er niet gezegd wordt. Door te observeren hoe mensen reageren of hoe ze anders reageren zal je reeds heel wat kunnen ontdekken. Nadien in dialoog om het niet-gezegde te begrijpen, levert schitterende resultaten op.

Valkuil van leiderschap 3: wanneer je als leidinggevende veel te veel tijd neemt om (groeps-)problemen te behandelen, dan verliezen we op een bepaald moment ook onze beste medewerkers

We weten dat dit zich kan voordoen, en als dit af en toe eens gebeurt, is dit ok. Gebeurt dit echter te veel dan kan dit jouw team kapot maken. Als er teveel tijd wordt gestoken in het oplossen van problemen, gaan de beste, de fantastische mensen van je team er voor zorgen dat het werk toch gedaan wordt. Ze zijn nu eenmaal geweldige mensen die vooruit willen, maar … deze fantastische medewerkers zijn ook maar mensen. Zij geraken waarschijnlijk op een bepaald moment ook vermoeid, gefrustreerd of misschien nog erger: willen weg uit jouw team, krijgen een burn-out, nemen ontslag uit jouw bedrijf, …

+TIP: Als leidinggevende is het belangrijk om te voelen wanneer een probleem echt veel te veel tijd neemt. Je kan het ook vragen aan jouw beste medewerkers, die zullen je graag een eerlijk antwoord geven. Als het te lang aansleept, is het belangrijk om spoedig tot beslissingen te komen.

Valkuil van leiderschap 4: wanneer je als leidinggevende in de ontkenning blijft, dan gaat het probleem zelden weg

Soms zijn er situaties waar we ons als leidinggevende niet van bewust zijn. Soms zijn er echter situaties waar we als leidinggevende ons wel van bewust zijn. Bijvoorbeeld in ons team is er een ruzie tussen 2 medewerkers en die wordt erger en erger. We weten dit en doen er niets aan. Waardoor de situatie slechter en slechter wordt, en misschien op bepaalde momenten zelfs niet meer te overzien.

+TIP : Het is belangrijk als leidinggevende er bewust van te zijn, dat er bewuste ontkenning kan opkomen: het voelt precies niet zo goed aan (herkenbaar?). Op dat moment is het ook belangrijk om te handelen, actie te ondernemen.

Welke valkuilen van leiderschap ga jij aanpakken?

Deel jouw antwoorden, inzichten en ervaringen in een commentvak hieronder.

Alvast super bedankt voor het delen van jouw antwoorden, inzichten en ervaringen.
Collega-teamleiders gaan hier ook uit leren.

‘Kom In Actie’

Groetjes en op jouw succes,
Benedict. 😉

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

  • Kristina Vlaeyen says:

    Een valkuil kan nog zeker zijn dat je als leidinggevende enkel aan bepaalde medewerkers vraagt om een presentatie te geven in plaats van aan het hele team van gelijkwaardige deelnemers. Zo zaai je onrust door ongelijkheid. Het kan wel als er ene motivatie bij gezegd wordt bvb: ik vraag het enkel aan degene van wie ik weet dat ze zich niet kunnen vrij maken op die momenten.
    Beter: Je kunt het aan elke medewerker vragen en zullen de geïnteresseerden zich dan wel opgeven.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >