In 6 stappen alle neuzen in dezelfde richting (= een winnend team) en ook de tenen …
Denk eens terug aan de dag dat je startte als leidinggevende, je was enorm enthousiast om deze uitdaging op te pakken, je vloog er ook direct in, je wilde er iets speciaals van maken.
Of denk eens terug aan de dag dat je een nieuwe leidinggevende kreeg, hij/zij was enorm enthousiast om deze uitdaging op te pakken, hij/zij vloog er ook direct in, hij/zij wilde er iets speciaals van maken.
Hoe loopt het nu?
Loopt het zoals je zelf wilt?
Staan de neuzen van jouw teamleden allemaal in dezelfde richting?
Staan de tenen van jouw teamleden in dezelfde richting?
De volgende 6 stappen zullen je helpen om alle neuzen & tenen van je team in dezelfde richting te brengen, te krijgen en te houden.
Als je elke week één stap uitvoert, dan heb je na 6 weken alle neuzen & tenen in dezelfde richting.
Stap 1 (neuzen in dezelfde richting): Creëer een inspirerende visie
Ik heb teams zien veranderen van het ene naar het andere moment door samen te zitten en door samen een statement te creëren: ttz “waar willen wij als team naar toe evolueren?”. Je zal versteld staan van de positieve input van deze oefening.
De visie uitgeschreven door jouw team, brengt een eenduidige richting voor iedereen. Het helpt focus en gewoontes te veranderen, zodat resultaten zullen verbeteren. Deze praktische visie vergemakkelijkt het beheren en beheersen van jouw team en het nemen van beslissingen. Je zal invloeden van buitenaf succesvoller overwinnen.
Stap 2 (neuzen in dezelfde richting): Bepaal praktische doelen
Na de inspirerende visie is het belangrijk om een lijst te maken van doelen die moeten gerealiseerd worden om uiteindelijk die praktische visie te bereiken. Ze moeten bereikbaar zijn, want indien het luchtkastelen zijn zullen mensen zich gefrustreerd voelen en weinig zelfvertrouwen krijgen.
De doelen die je oplijst moeten op korte termijn realiseerbaar zijn, dit helpt mee aan de motivatie van je teamleden. Eveneens is het belangrijk dat jij, als leidinggevende, en je team de vooruitgang bespreken op regelmatige basis. De lijst zal je ook moeten updaten in functie van de realisatie en nieuwe doelen zullen behaalde doelen vervangen.
Stap 3 (neuzen in dezelfde richting): Maak een handboek
Teams die samen roeien in dezelfde richting, hebben nood aan richtlijnen. Jouw team zal geen systemen kunnen implementeren of ze in stand houden, als er geen gestandaardiseerde afspraken zijn. Zonder systemen zullen er heel wat misverstanden zijn en terug komen, en waarschijnlijk komen er ook conflicten van.
Kan je je inbeelden hoe een voetbalwedstrijd zonder regels zou verlopen? Hoe zou het zijn in de spits indien er geen verkeersregels zijn? Het overduidelijke resultaat zou verwarring en chaos zijn. Veel stress bij medewerkers is het gevolg van gebrekkige of geen richtlijnen. Jouw of jullie handboek schept duidelijkheid en een houvast voor zowel de medewerkers als de leidinggevende.
Stap 4 (neuzen in dezelfde richting): Maak een teamovereenkomst
De teamovereenkomst beschrijft hoe we samenwerken binnen het team, dus de gedeelde overeenkomsten die ons succesvol zullen maken. Belangrijk is om dit samen met jouw team te doen. Vraag elk teamlid om 5 zaken op te schrijven waarin zij geloven die noodzakelijk zijn om te komen tot een succesvol team die samen deze praktische doelen gaan realiseren.
Je werkt hiervoor samen met je medewerkers en zorgt er voor dat zij vooral de input geven. De lijst weerspiegelt wat zij belangrijk vinden om krachtig samen te kunnen werken. Het gezamenlijk ondertekenen van deze teamovereenkomst, maakt deze nog veel sterker.
Stap 5 (neuzen in dezelfde richting): Organiseer productieve vergaderingen
Effectieve leiders begrijpen de kracht om hun teamleden te verzamelen voor teamvergaderingen. Als je een vooraf bepaalde agenda hebt, zal je vaststellen dat de resultaten van je vergadering veel beter zijn. Als jij als leidinggevende deze meetings belangrijk vindt, dan zullen je medewerkers deze stelling ook delen. Plan deze vergadering zeker een jaar vooruit. Dit is immers een belangrijke afspraak die je hebt met jouw team en het is goed om deze niet te schrappen.
Enkele uren per maand zal normaal volstaan. Je kan jouw meetings nog succesvoller maken door bv: iets nieuw aan te leren, oefenen van bepaalde vaardigheden, delen van goed nieuws, oplossen van problemen, beoordelen van statistieken. Hou het positief!
Stap 6 (neuzen in dezelfde richting): Ontwerp functiebeschrijvingen
Frustraties bij medewerkers komen vooral voort uit gebrek aan verantwoordelijkheid en onevenwichtige werkbelasting. Als er niemand aangeduid is voor een bepaalde taak, dan blijven de deuren open, blijven de facturen liggen, worden de telefoons tijdens de middagpauze niet opgenomen, … Elke activiteit en taak dient toegewezen te worden aan iemand, ook bij afwezigheid.
Dit zorgt voor een grotere duidelijkheid zodat we gemakkelijker en sneller onze doelen en onze visie kunnen realiseren. Zo worden functiebeschrijvingen ook een belangrijk communicatiemiddel dat enorm bijdraagt tot het succes van jouw team. In deze functiebeschrijving kan je de taken en verantwoordelijkheden vermelden, maar ook de kwalificaties (noodzakelijke en gewenste), opleiding, kennis, vaardigheden, training, … Dit kan je best ook samen met je medewerkers opmaken.
Stap 7 (neuzen in dezelfde richting): Communiceer, communiceer, communiceer
Pas deze 6 stappen toe om jouw team succesvol te organiseren. Na het doorlopen van deze 6 stappen zal je als leidinggevende meer zelfvertrouwen en meer leiderschap voelen. Het samen met je medewerkers werken aan deze 6 stappen, zal je helpen om jouw team nog beter te ondersteunen, te empoweren en te inspireren. Als je voor elke stap één week voorziet, dan zal je na 6 weken een winnend team hebben gevormd.
Tijdens en na deze 6 stappen is het belangrijk om te communiceren met je medewerkers, je team. Door blijvend te communiceren en deze 6 stappen op te volgen, zal je duurzame resultaten bereiken en zullen alle neuzen & tenen in dezelfde richting staan.
Wat ga je hiervan toepassen en hoe ga je dit aanpakken?
Alvast super bedankt voor het delen van jouw antwoorden, inzichten en ervaringen.
Collega-teamleiders gaan hier ook uit leren.
‘Kom In Actie’
Groetjes en op jouw succes,
Benedict. 😉
Dat spreekt mij wel aan. Ik ga eens kijken of ik dit plan kan doorvoeren in mijn bedrijf.
Dankjewel Robert voor jouw warme feedback.
Succes met de implementatie.
Als je vragen hebt, laat maar horen.
Samen maken we er iets moois van.
Tot binnenkort en nog veel succes en geluk, Bene.
Bene,
We hebben reeds een winnend Team en dagelijks werken wij eraan om dit Team nog te verbeteren! Voor elk advies sta ik altijd open, het is aan ons om de werkende adviezen te implementeren 🙂
Veel succes,
Freddy
Beste Freddy,
Tof om te lezen dat je reeds een Winnend Team hebt en
dat je blijft zoeken om nog te verbeteren.
Wat was het belangrijkste advies dat je ooit kreeg en implementeerde?
Alvast dank om dit te willen delen. 😉
Thanks Bene !
Goed om dit nog eens door te lezen (dat op zich helpt zeer zeker om de aandacht gefocused te houden als leidinggevende) en dus mijn dank.
Om dan nog eens na te gaan wat we onderweg wel wat minder aandacht hebben gegeven in de strategische en operationele rollercoaster met al zijn uitdagingen, of wat misschien hier en nu wel wat roept om specifieke aandacht.
Daarmee ook meteen de uitdaging om deze wijze en praktische aandachtspunten in de praktijk in te passen in de strategische en operationele rollercoaster waarin heel wat ongoing (even) belangrijke issues de aandacht van de leidinggevende opeisen (installeren van vertrouwen, operationele beperkingen en uitdagingen beantwoorden, aanwezig zijn in, overzicht houden over, en duurzaam positief contacten onderhouden, alsook lobbyen in de surrounding context, begeleiding doorheen de fasen van Forming, Storming, Norming, Performing, individueel begeleiden, bemiddelen, aansturen, … om de bovenstaande oefening effectief aan te vatten, strategische beperkingen en uitdagingen beantwoorden (competentie management, vorming, recrutering, outplacement, …), …
Een tweede uitdaging lijkt mij om dit process af te stemmen op het ritme en het aanvoelen van het team : Is het team klaar om deze oefening te doorlopen? Misschien in een afwijkende volgorde? Misschien niet in een ruk? Wat vraagt de situatie (het team) nu om door te lopen? Hoe snel komt men tot een effectieve gedragen visie (kan mogelijks een langer proces zijn met vallen, opstaan, bijsturen, leren, herzien en herformuleren, …)?
Meteen misschien ook een indicatie dat het proces wellicht op een of andere wijze continu, recurrent dient te worden doorlopen?
En ook de leidinggevende zelf heeft misschien wat meer of minder tijd nodig om te komen tot voldoende inzicht en overzicht om een effectief kader, randvoorwaarden, methodologie, … te kunnen neerzetten?
Ook de begeleidingsvorm is cruciaal, toch? om een antwoord te bieden op omgaan met conflictueuze situaties, of met heel diverse visies in het team, of met … of met … Of misschien is de methodologie op zich misschien toch niet zo relevant, dan wel werken in het team aan een constructieve lerende dialoog cultuur.
Thanks Bene ! voor dit praktische frame en reminder helping us to focus, met oog voor de situatie hier en nu, en met geduldig vertrouwen in het voortschrijdend inzicht van het team en de leidinggevende ! Jo
Graag gedaan Jo!
En super bedankt voor het delen van jouw gedachten en ervaringen.
Jouw zin die mij het meest raakt is:
‘of misschien is de methodologie op zich misschien niet zo relevant,
dan wel het werken in het team aan een constructieve lerende dialoog cultuur.
Dit is voor mij écht de kern van leiderschap.
Als leidinggevende een omgeving scheppen (ik noem het graag ‘leerklimaat’)
waar alle medewerkers kunnen groeien (hun ontzettende potentieel écht kunnen inzetten).
‘wat je aandacht geeft, groeit en bloeit’
Doe zo verder en op jouw succes en geluk, Jo.
Hi Bene,
Als JCI’er heb ik al veel teams gezien die op het einde ontspoord zijn. Jammer, vooral omdat een RvB een bijzondere ervaring is. Daarom connecteer ik je graag met TIF om van daaruit misschien een workshop te organiseren voor inkomende RvB leden.
Daarnaast ga ik deze structuur zelf implementeren in mijn startup.
Groeten, peter
Dankjewel Peter voor de connectie met TIF.
Goed dat je ook gaat implementeren.
Zonder implementatie kan je geen andere/betere resultaten krijgen.
Op jouw succes man, ga er voor.
En deel ons gerust nadien jouw ervaringen.