2 comments

8 valkuilen van leiderschap die je team kapot maken (deel 2 van 2)

leiderschap, leiding geven, leidinggeven, team, valkuilen

8 valkuilen van leiderschap die je team kapot maken (deel 2 van 2)

Enkele weken geleden zijn we gestart met onze eerste 4 valkuilen, vandaag geven we je graag nog de nummers 5, 6, 7 en 8.

Bij het bestuderen van leiderschap en teams, stellen we vast dat er een aantal vlakuilen bestaan bij leidinggevenden rond leiderschap. Een aantal valkuilen die er voor zorgen dat je in de plaats van jouw team tot een hoger niveau brengt, je jouw team eigenlijk kapot maakt.

We zullen de meest voorkomende en belangrijkste valkuilen hieronder beschrijven. Misschien maak jij die fout, waarschijnlijk onbewust, da’s niet erg. Weet dat door je hier van bewust te zijn, je de eerste stap zet om er ook iets aan te doen.
We gaan in dit artikel echter ook op zoek naar oplossingen, zodat jij als leidinggevende succesvoller en gelukkiger kunt zijn.

Valkuil van leiderschap 5: wanneer je als leidinggevende je team niet beschermt tegen een aantal klappen, kan het een schadelijk effect hebben op hun vertrouwen in jou en de organisatie

Leidinggevenden moeten zeker en vast open zijn. Dat wil echter niet zeggen dat je alles moet zeggen dat je hoort van anderen over jou en je team. Bijvoorbeeld andere mensen van buiten je team gaan je misschien zeggen dat jij of je team bepaalde dingen slecht doen of beter kunnen doen. Je kan dingen voorstellen aan je team en daar zijn zeker goede momenten voor.
+: Als een leidinggevende is het belangrijk om bepaalde dingen te filteren en om je team soms te beschermen en te verdedigen. Ze zijn geen kleine kinderen, het zijn volwassen mensen.

Valkuil van leiderschap 6: wanneer je als leidinggevende een negatieve relatie hebt met andere leidinggevende in je organisatie, dan geeft dit een negatieve invloed op zijn teamleden en op deze van het andere team

Gedrag lokt ander gedrag uit. Als ik als leidinggevend van mijn team met een andere leidinggevende van een ander team, negatief spreek over mijn team, over zijn team, over de organisatie, dan zal dit zijn invloed hebben op anderen. In de eerste plaats op die andere leidinggevende en zijn team. Waardoor deze mensen waarschijnlijk anders zullen reageren naar mijn team toe. In de tweede plaats infecteer ik dus ook mijn team en maak ik waarschijnlijk mezelf ook nog negatiever. Op een bepaald moment kom ik in een negatieve spiraal neerwaarts.
+: Het is belangrijk als leidinggevende om relaties met andere leidinggevenden zo positief mogelijk te houden. Dit kan door te denken, voelen en reageren vanuit een positief samenwerkingsmodel, de fameuze win-win.

Valkuil van leiderschap 7: wanneer je als leidinggevende nooit fouten toelaat, dan doodt de geloofwaardigheid van je medewerkers en het vernietigt hun vertrouwen

Geen fouten toelaten als leidinggevende of negatief omgaan met fouten die mensen maken, zal er voor zorgen dat zij nog weinig geloofwaardigheid zullen hebben in jou en dat zal uiteindelijk hun vertrouwen in jou vernietigen. Om dit nadien terug op te bouwen zal dit veel tijd en energie vragen.
+: Als leidinggevende is het belangrijk dat fouten maken kan, dat dat niet erg is, als we hier maar uit leren. “Een verstandig man maakt niet zelf alle fouten, hij geeft anderen ook de kans.” (Winston Churchill)

Valkuil van leiderschap 8: wanneer je als leidinggevende je team over beschermt dan leidt dit tot een vals gevoel dat het team presteert op een veel hoger niveau dan het werkelijk zou kunnen

Je hoeft je team niet elke keer alle ‘bloederige’ details te geven van de informaties die je krijgt van anderen binnen de organisatie. Ze zijn echter volwassenen die geven om de organisatie en om wat zij doen. Ze zijn waarschijnlijk niet zo kwetsbaar als je ze hebt gemaakt in jou geest.
+: Het is belangrijk als leidinggevende om vriendelijke en eerlijke gesprekken te hebben met je team rond de prestaties. Zo kan je jouw team op een hoger niveau tillen en hen nog beter laten presteren. Hierdoor werk je mee aan de individuele motivatie.

 

Welke valkuil wil jij aanpakken?
Of denk nog eens terug aan de vorige 4 valkuilen?
Of denk je aan nog een andere valkuil?
Wat heb je daar voor nodig? Wat ga je hiermee bereiken?

Neem gratis deel aan een online inspiratiesessie ...

Tijdens de sessie ga je het volgende ontdekken:

- dé 3 geheimen van Topleidinggevenden

- dé IMPACT-methode

- dé 3 groeiversnellers 

Aanmelden: klik op "Ik wil mee doen!".

Tot binnenkort en geniet nog van deze dag,
Bene.

PS. DEEL dit artikel a.u.b. met jouw netwerk, 
door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, 
zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Benedict

Over de auteur

Benedict Bailleul is transformerende leiderschapsmentor van de ‘School voor Leiderschap’.
Hij helpt teamleiders krachtiger en comfortabeler leidinggeven vanuit zichzelf zodat ze écht genieten van leidinggeven en het leven.
Meer dan 20 jaar heeft hij ervaring als teamleider van zowel kleine teams (1, 2, 4, 6 medewerkers) als grote teams (30 tot 250), zowel eentalige als meertalige teams en eveneens teams op afstand.
Hij is de auteur van ‘Leidinggeven met IMPACT’ en ‘In 10 stappen een topteam’.
Hij is eveneens de bedenker van dé IMPACT-methode die teamleiders helpt het beste te halen uit zichzelf én uit hun team.

Hij gelooft dat iedereen een ongekend potentieel heeft.

 • Interessant! Mag ik er eentje aan toevoegen?
  Geen rekening houden met de groepsdynamica en je enkel richten op de medewerkers.

  • Dankjewel Hilde voor jouw toevoeging.

   Welke ervaringen hebben jullie met de valkuilen?
   Dank om dit te delen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Gratis inspiratiesessie 'Teamleider zonder kopzorgen'

  >
  WhatsApp Heb je een vraag? WhatsApp ons even ...