2 Comments

 

Waarom delegeren als leidinggevende? (“wat ik zelf doe, doe ik toch beter ?!?”)

“wat ik zelf doe, doe ik toch beter ?!?” … grrrrrr, wat een bullshit 😉

Soms hoor je collega-leidinggevenden zeggen: voor mij werkt dat niet, in mijn functie kan dat niet, ik heb dat al geprobeerd, ik begrijp niet hoe je dat moet doen, ik geloof hier niet in, … Als je wat verder doorvraagt, dan kom je meestal op een antwoord als : eigenlijk weet ik niet goed hoe ik dit kan doen. Wel, we zullen je handvaten geven zodat jij ook echt kunt delegeren.

In dit artikel bestuderen we waarom delegeren als leidinggevende zo belangrijk is, niet alleen voor de leidinggevende zelf, maar ook voor de teamleden en voor het team als geheel.

Start 2 Lead met Impact

Waarom delegeren? (voordelen voor jou, als teamleider)

De eerste 3 reden van waarom delegeren, gaan over voordelen die we direct kunnen koppelen aan jou, als leidinggevende.

 • Verhogen van jouw waarde

Delegeren verhoogt jouw geloofwaardigheid als leider. Doordat je medewerkers toelaat om op nieuwe, andere manieren hun verantwoordelijkheid te laten zien, krijg je hun respect en loyaliteit. Die extra tijd zal je toelaten om verder te zoeken naar nog meer uitdagende taken die de waarde van de activiteiten die je plant nog zullen verhogen.

 • Meer bereiken

Door niet te delegeren, plaats je een zware last op jezelf. Het kan immers gebeuren dat je overweldigd geraakt door al het werk en dat jouw prestaties en jouw gezondheid hieronder gaan lijden. Indien je alle taken echt zelf uitvoert, zou het wel eens kunnen dat er heel wat niet volledig en niet goed uitgevoerd is. Delegeren van routine-taken zal er voor zorgen dat jouw stress vermindert en dat je meer tijd hebt voor jouw échte job.

 • Tijd winnen

Als leider, is het belangrijk dat je tijd neemt om na te denken over doelen (de toekomst), en niet alleen over je dagdagelijkse activiteiten. Laat jouw medewerkers de routine-taken uitvoeren. Het is echt niet verstandig om je tijd te besteden aan het doen van taken die jouw medewerkers kunnen doen.

Waarom delegeren? (voordelen voor jouw teamleden)

De teamleider is niet de enige die  voordelen haalt uit delegeren. Jouw teamleden zullen de volgende 3 voordelen zien voor zichzelf.

 • Meer zelfvertrouwen

Wanneer je een teamlid een extra taak geeft, dan toon je vertrouwen en dat je jouw medewerker ook echt vertrouwt. Het hebben van interessant en uitdagend werk zorgt voor een goed gevoel. Het krijgen van vertrouwen van je leidinggevende dat je deze nieuwe taak goed zult uitvoeren, verhoogt het zelfvertrouwen. Het hebben van sterk zelfvertrouwen bij jouw teamleden, zal hen motiveren om hun doelen nog beter te bereiken.

 • Jobverrijking

Als iedereen een interessante job en interessante taken heeft, wordt het werk ook aangenamer. Wanneer je jouw medewerkers meer verantwoordelijkheid en aanzien geeft, dan zullen ze veel meer hun eigen initiatief en creativiteit gebruiken. Dit kan leiden tot nieuwe ideeën en oplossing voor problemen die je misschien zelf nog niet hebt herkend. Zo zal jouw team zich nog meer gewaardeerd voelen.

 • Meer ontwikkeling

Wanneer je delegeert dan leer je jouw medewerkers nieuwe competenties en geef je hen de opportuniteit om zichzelf te ontwikkelen en hun doelen te bereiken. Dit maakt hen veelzijdiger en zo worden ze ook een belangrijk deel van jouw team.

Waarom delegeren? (voordelen voor jouw team)

Delegeren geeft ook nog de volgende 6 voordelen voor jouw team.

 • Behouden van goede teamleden

Het delegeren van taken naar teammedewerkers houdt hen geïnteresseerd en gemotiveerd en kan helpen om jouw teamleden in het team te houden. Door aan te tonen dat jouw team gebruik maakt van ieders talenten, zal je jouw teamleden nog meer tevreden houden.

 • Beter teamwerk

Door het delegeren van nieuwe taken, kunnen medewerkers contacten bouwen met anderen waar ze normaal gesproken niet mee samen werken. Dit kan leiden tot sterker teamwerk en tot nieuwe communicatie-netwerken.

 • Gebalanceerde werklast

Als je echt doeltreffend delegeert, dan kan je er voor zorgen dat iedereen een gelijkwaardige hoeveelheid van werk heeft. Door deze rechtvaardigheid, namelijk het goed verspreiden van het werk, zal je nog meer respect krijgen van je teamleden.

 • Grotere flexibiliteit

Wanneer je taken delegeert naar jouw team, verdeel die dan ook over jouw verschillende leden. Dit verhoogt de competenties bij iedereen en dus de flexibiliteit van jouw team. Het belang hiervan wordt duidelijk als iemand van jouw team ziek valt en de taken moeten uitgevoerd worden … door iemand anders.

 • Hulp bij communicatie

Een belangrijk onderdeel in delegatie is er voor zorgen dat je teamleden duidelijk begrijpen waarom zij bepaalde taken moeten uitvoeren. Het uitleggen van de verwachtingen geeft je de mogelijkheid om deze bepaalde taak te koppelen aan de doelen van jullie organisatie. Dit zal jouw medewerkers helpen om de teamobjectieven nog beter te begrijpen en te behalen.

 • Meer efficiëntie

Het delegeren van taken naar jouw teammedewerkers zorgt er voor dat alle taken worden uitgevoerd. Je kan niet altijd alles alleen afwerken. Als je als teamleider taken doet die jouw teamleden kunnen volbrengen, dan ben je zowel jouw tijd als deze van je medewerkers aan het verspillen.

Waarom delegeren?

We hebben nu de voordelen van delegatie geëxploreerd (waarom delegeren?), voordelen …

 • voor jou als teamleader,
 • voor jouw teamleden en
 • voor jouw team.

In één van de volgende artikelen zullen we focussen op hoe je efficiënt kunt delegeren.

Welke voordelen krijg je als jij meer gaat delegeren?

Alvast super bedankt voor het delen van jouw antwoorden, inzichten en ervaringen.
Collega-teamleiders gaan hier ook uit leren.

‘Kom In Actie’

Groetjes en op jouw succes,
Benedict. 😉

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

 • Alles zelf doen, dat werkt ook niet voor mij. Daarom ben ik al jaren een Erkend Leerbedrijf en door anderen vaardigheden aan te leren werkt het als een win win win. Daarnaast werk ik veel samen met andere bedrijven (joint ventures op de gebieden van websites; blog; training; ict; telefonie) en zo kun je nog meer win win win opbouwen.

  • Schitterend, ja, als zelfstandige ben je ook een leidinggevende. 😉
   En als zelfstandige is het inderdaad heel belangrijk om te delegeren,
   we noemen het dan samenwerken, uitbesteden, joint-ventures, …
   Nog veel succes met je win-win-win.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >