4 Comments

 

7 dingen die je kan doen om de relatie met je baas te verbeteren

Als leidinggevende volg je opleidingen om jezelf te verbeteren.
Hoe meer jij bijleert, hoe sterker je wordt als leidinggevende en hoe meer je een leider bent.
Je investeert bijvoorbeeld in beter communiceren, effectiever leidinggeven, efficiënter managen of in andere opleidingen.
Wat deze opleidingen jou meestal niet leren is hoe jij tot een succesvolle relatie met je baas kan komen.
Fouten maken tegen de volgende 7 dingen die je kan doen om de relatie met je baas te verbeteren kan jouw carrière schade berokkenen.
Zoals bijvoorbeeld een moeilijke en onaangename verhouding met je huidige leidinggevende, of een geblokkeerde loopbaan, of een ongewenste overplaatsing, of …
Is jouw baas jouw beste bondgenoot of jouw ergste vijand op het werk?
Bouw vanaf nu een sterke relatie met je baas.
 

7 dingen die je kan doen om de relatie met je baas te verbeteren

1. Bouw een vertrouwensrelatie met je baas
Je baas zou je volledig moeten kunnen vertrouwen: nl dat jij goed werk levert, dat je aan jouw woord houdt, dat je een professioneel bent en nog veel meer. Vertrouwen is het fundament van jullie relatie. Bouw dit ook op vanaf dag 1 en versterk dit elke dag weer. Als je een fout maakt, ga direct naar je baas en neem je verantwoordelijkheid.
2. Doe het gevraagde met een gevoel van belangrijkheid en dringendheid
Als je baas jou iets vraagt, laat dit niet links liggen, verlies hier geen tijd mee. Hij wil dit, wel, zorg er voor dat het gedaan is en liefst ook snel. Zorg er voor dat hij zijn vraag niet hoeft te herhalen. Doe deze taak met enthousiasme en geef het gevraagde voor de deadline. Als iets klaar is, verwittig je baas hiervan.
3. Plaats je baas altijd in een goed daglicht
Bij wat je doet, plaats jij je baas in een goed daglicht bij jouw medewerkers en bij zijn baas. Geef hem krediet en bewaar kritiek. Plaats je jouw baas in een goed daglicht, dan werk je mee aan zijn succes en in ruil zal hij jou ook ondersteunen en helpen waar nodig. Geef oprecht en eerlijk positieve feedback over je baas aan je klanten, je medewerkers, zijn baas, …
4. Respecteer de tijd van je baas
Verdoe nooit de tijd van je baas. Leidinggevenden zijn drukbezette mensen, spijtig genoeg begrijpen vele medewerkers dit niet. Onderbreek hem niet voor een prietpraatje. Verspil zijn tijd niet. Plan een gesprek met je baas. Wees op tijd en hou je aan de timing.
5. Roddel nooit over je baas
Je mag nooit roddelen over je baas met iemand en eigenlijk kan je dit ook niet verwachten van je vrienden en familie. En als iemand roddelt, laat hem uitspreken en vraag dan „hoe kunnen we dit nu oplossen?” Kom op voor je baas, wees zijn beste supporter. Dit loont echt.
6. Wees het nooit oneens met je baas in publiek
Onderzoek toont aan dat de belangrijkste klacht die bazen hebben over hun directe medewerkers, het in publiek oneens zijn of hen in publiek in verlegenheid brengen. Toon altijd verbondenheid met je baas in publiek. En als hij een fout maakt en je wilt het hem zeggen, doe dit dan in een privé-gesprek.
7. Wees voorzichtig met het soort vragen die je stelt aan je baas
Er zijn vragen die je eigenlijk beter niet stelt, ttz vragen waarvan je wordt verondersteld het antwoord te kennen of waarvan je zelf het antwoord kan vinden. Bijvoorbeeld belangrijke data in een project, het opmaken van een uitgavenstaat, … Vragen over het groter geheel, de richting en de uitdagingen van de organisatie, … zijn daarentegen slimme vragen. Stel die zeker af en toe.

relatie met je baas verbeteren

7 dingen die je kan doen om de relatie met je baas te verbeteren

Waarschijnlijk heb je je eigen beeld over je baas.
Deze 7 dingen die je kan doen om de relatie met je baas te verbeteren hebben reeds voor velen hun nut bewezen.

Wat doe jij om een super relatie te hebben met je baas?

Deel jouw antwoorden met onze community hieronder in het commentaarveld.

Groetjes en veel succes en geluk met je super relatie met je baas,
Benedict.

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

 • Kristina Vlaeyen says:

  Een goede relatie met je baas maak je ook als je baas je vertrouwt en zelf ook te vertrouwen is. Hij mag zijn medewerkers niet onzeker maken als hijzelf of zijzelf onzeker is. De leider moet eer geven aan wie eer toekomt en niet met de ideeën van medewerkers doen alsof die van haar/hemzelf zijn.
  Door te doen zoals je verlangt van je medewerkers, met andere woorden het goede voorbeeld te geven, schept ook vertrouwen bij de medewerkers tegenover de baas. pas als er ene volledig vertrouwen is, werken deze punten vice versa

  • Dankjewel Kristina voor jouw reactie, vertrouwen is inderdaad heel belangrijk en het goede voorbeeld geven: ‘goed voorbeeld doet volgen’.
   In mijn artikel focus ik me op wat jij als leidinggevende kunt naar jouw leidinggevende.
   Dit wordt veelal vergeten en door het toepassen van de 7 tips merk je heel snel dat jouw relatie met jouw leidinggevende verbetert.
   Da’s een win-win-win: een win voor jouw leidinggevende, een win voor jou en een win voor jouw medewerkers.

 • Ik doe al een heel aantal van deze zaken. Ik vind dit echter een schitterend artikel omdat het een aantal dingen scherper stelt, zoals bv geen kritiek op je baas geven in publiek. Ik heb me hier vanuit een profileringsdrang uitzonderlijk wel eens schuldig aan gemaakt. Een topteam van leidinggevenden die met een stem kunnen spreken en wederzijdse steun bieden is nu mijn nieuwe doel.

  • Dankjewel Tim voor jouw openheid.
   En succes met jouw nieuwe doel.
   Laat gerust weten hoe het loopt/gelopen is.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >