0 Comments

 

7 dingen die je medewerkers jou nog nooit verteld hebben

Als leidinggevende denk je aan heel wat. Wel, jouw medewerkers denken ook aan heel wat. De meeste van die gedachten delen ze echter niet met jou.
Denk ook aan jouw relatie met jouw leidinggevenden: zeg jij ook altijd alles wat je denkt!
Soms zwijgen jouw medewerkers omwille van jouw ego of omwille van jouw status. En da’s af en toe ook wel eens leuk.
Maar … hun zwijgen of nog erger hun stilzwijgen kan jou beletten om echt te begrijpen wat er exact omgaat bij hen. En dan gaat het niet alleen om hun gedachten maar ook om hun noden, behoeftes, verwachtingen.
wat jouw medewerkers jou nog nooit verterld hebben?

7 dingen die je medewerkers jou nog nooit verteld hebben

Denken jouw medewerkers misschien vanuit de volgende stelling. Sta hier eventjes bij stil en denk na over wat dit doet met jou en wat je hier kunt uit leren.

  1. „Die ‚kaart’ is leuk, maar een gewone ‚dankjewel’ is echt alles wat ik nodig heb.” Elke keer dat je medewerker zijn loonbriefje krijgt, zeg je eigenlijk dankjewel, maar toch niet echt hé. Vind redenen om jouw medewerkers echt te bedanken zo vaak als je kunt.
    Het uiten van „dankjewel” helpt jullie beiden: je medewerker voelt zich oprecht gewaardeerd en jij als leidinggevende krijgt een geweldige manier om een zinvol gesprek te starten.
  2. „Eigenlijk wil ik hier heel lang blijven werken.” De gemiddelde persoon wisselt een aantal keren van job voordat ze 30 jaar zijn. Sommige gaan weg omwille van het loon en voordelen, velen gaan echter weg omdat ze het niet kunnen vinden met hun baas.
    Ontdek waarom medewerkers vertrekken: wat is de echte reden? Van job veranderen is stressvol, de meeste medewerkers gaan dan ook niet op zoek om van job te veranderen totdat jij ze een reden hebt gegeven. Kijk, luister, vraag, neem snelle acties, … doe je werk en de meeste jouw medewerkers zullen blijven.
  3. „Je beweert dat je me respecteert … geef me eens een belangrijke opdracht.” Een medewerker een kritieke, moeilijke, belangrijke taak geven, is duidelijk een teken van respect.
    Doe dit zo vaak je kan. En kijk, voel, neem waar wat er gebeurt.
  4. „Je beweert dat je me vertrouwt … geef mee eens een belangrijke opdracht en laat mij beslissen hoe het te doen.” Het is heel natuurlijk en logisch om medewerkers te zeggen hoe ze hun werk moeten doen en organiseren.
    Als je echter een project toewijst zonder al te veel details, dan weten jouw medewerkers direct dat je hun competenties respecteert en dat je hen echt vertrouwt. Werknemers waarderen respect en houden van vertrouwen.
  5. „Lig niet wakker van mijn privé-leven.” Langs komen en snel een medewerker de vraag stellen: „hoe gaat het met je en je kinderen?”, „heb je iets plezierig gedaan tijdens het weekend?”, „wie denk je dat de play off gaat winnen?”, … kan gedwongen en onoprecht overkomen bij jouw medewerkers.
    Ofwel neem je écht de tijd om jouw medewerkers echt te leren kennen, zodat je een goed en diepgaand gesprek kan voeren. Ofwel beperk je je echt tot het pure professionele. 
Een belangrijke manier om te tonen dat je echt zorg draagt voor jouw medewerkers is de  20%-regel: wanneer je spreekt met een medewerker, dan is jouw spreektijd = 20%. De beste manier om te tonen dat je echt zorg draagt om jouw medewerkers is dat je luistert.
  6. „Praat niet te veel over jouw persoonlijk leven.” Spreken over dingen die niet werkgericht zijn, helpt om de persoonlijke relatie te verdiepen. Als je echter de ander niet goed kent, dan stappen er velen in de valkuil en praten enkel en alleen nog over zichzelf. Vele medewerkers, en vooral de nieuwe, knappen hier op af, ze zijn niet geïnteresseerd in jouw laatste super vakantie of jouw buitenverblijf.
    Nieuwe medewerkers willen er bij horen en willen vooral weten en horen van hun leidinggevende hoe ze het doen. Medewerkers die er al heel lang werken willen echt voelen dat je geeft om hen, enkel praten over jezelf toont dat je enkel om jezelf geeft.
  7. „Zie je niet dat ik het erg druk heb?” Wat gebeurt er? Je komt langs bij je medewerkers, en ze stoppen met werken om met jou te praten … wanneer je weg gaat, dan proberen ze de achterstand in te halen. Medewerkers willen met je praten, maar ze moeten ook werken.
    Soms is het eigenlijk wel gemakkelijk als leidinggevende, vooral bij fysieke taken: help hen terwijl je praat. Je medewerker zal dit enorm waarderen en het gesprek zal veel natuurlijker gebeuren. In andere situaties, kies zorgvuldig de momenten. Onderbreek nooit een medewerker omdat jij dit moment gekozen hebt.

7 dingen die je medewerkers jou nog nooit verteld hebben

Hoe kan ik mijn team maximaal motiveren? (9 praktische tips)

Wat doe jij zodat je medewerkers jou hun gedachten vertellen? Deel dit onderaan dit artikel.

Alvast dank voor jouw actieve medewerking.
Groetjes en veel succes met je medewerkers,
Benedict.

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>