12 Comments

 

3 letters die jouw communicatie verbeteren … en jouw leidinggeven (LSD)

Communicatie verbeteren kan dat? Ja, inderdaad. Jouw communicatie verbeteren zou dat ook kunnen? Ja, zeker en vast.
Interpersoonlijke communicatie (communicatie tussen twee personen of tweezijdige communicatie of 1/1 communicatie), bestaat uit 3 delen: het verbale (de woorden), het vocale (de stem) en het visuele (de lichaamstaal).
 We gaan hier wat dieper in op het verbale en meer specifiek bestuderen we hoe jij jouw verbale communicatie verbeteren kan.
We geven we je graag 3 tips die jouw communicatie verbeteren en nog eens 3 tips die jouw leidinggeven verbeteren.
We doen dit aan de hand van een krachtig en eenvoudig mnemotechnisch middeltje, zodat je gemakkelijker in de toepassing kan stappen.

LSD of 3 letters/tips die jouw communicatie verbeteren

L: Luisteren

Echt luisteren naar de ander, of onze twee oren en één mond ook in deze verhouding gebruiken. Aandacht schenken om de ander ook daadwerkelijk te horen, te beluisteren en te begrijpen. 
Niet alleen zijn of haar woorden, maar ook de manier waarop de dingen gezegd worden begrijpen: ttz het non-verbale (het vocale & het visuele). En misschien zitten er ook onder de gebruikte woorden nog andere boodschap. Denk aan de ijsberg waarvan we enkel het topje zien, wat zit er van boeiende informatie onder het water!
Iemand die zich beluisterd voelt, zal ook meer vertrouwen in jou hebben, de relatie zal beter zijn en uiteindelijk zal het resultaat waar jullie samen voor gaan ook gemakkelijker bereikt worden.

S: Samenvatten

Af en toe tijdens een gesprek de zinnen van de ander samenvatten. Dit kan door een samenvatting te geven ofwel met je eigen woorden ofwel met zijn of haar woorden. Als je het met je eigen woord doet, toets dan ook nog eventjes af of dit juist is: ‘… Heb ik dit zo goed begrepen?’.
Samenvatting door gebruik te maken van zijn of haar woorden, of herhalen, is heel sterk omdat de ander zichzelf dan als het ware hoort spreken: qua erkenning en vertrouwen heel sterk. Een mens hoort zichzelf graag, door letterlijk de woorden te gebruiken, versterken we die herkenning.
En zo bouwen we ook aan een nog betere relatie.

D: Doorvragen

Als dingen niet duidelijk zijn verder doorvragen om de ander ook echt te (willen) begrijpen. Door vragen te stellen nodigen we de ander ook uit om verdere informaties te geven en creëren we ook een grotere verbondenheid.
Als de verbinding tussen 2 personen goed is, dan kan er nadien ook goed gewerkt worden. LSD zorgt dat de verbinding tussen 2 personen, veel gemakkelijker en echter verloopt.
Tot zo ver de 3 letters/tips die jouw communicatie verbeteren … en welke 3 letters/tips zijn er die jouw leidinggeven verbeteren?
 

LSD of 3 letters/tips die jouw leidinggeven verbeteren

Enkele jaren geleden volgde ik een opleiding ‘faciliteren van groepen’. En één van de oefeningen was om jezelf als facilitator te omschrijven aan de hand van een dier.
Ik koos voor een bordercollie, een schaapherdershond: de herder is mijn opdrachtgever, de schapen zijn mijn deelnemers en ik ben de schaapherdershond: ik LSD.

L: Loslaten (eerste tip)

De bordercollie (de facilitator, de leidinggevende) geeft zijn schapen de nodige vrijheid om rond te lopen, om dingen te doen, …

S: Samenbrengen (tweede tip)

Hij/zij zorgt er ook voor dat hij de schapen af en toe ook terug samenbrengt om als groep verder te gaan of omdat er een schaap is dat te ver verwijderd is van de groep.

D: Doelen bereiken (derde tip)

En bovenal werkt hij/zij naar het doel dat werd opgegeven door de herder. Hij/zij legt ook verantwoording af bij de herder.
Pas deze 3 tips toe en je gaat merken dat leidinggeven een stuk gemakkelijker wordt, meer voldoening met zich mee brengt en gewoonweg ook plezant is.
 

Meer LSD = beter communiceren & beter leidinggeven.

Wat zijn jouw ervaringen met deze 3 tips voor beter communiceren & beter leidinggeven?

Deel ze hieronder.
Alvast dank voor jouw medewerking en ‘Kom In Actie’, Benedict. 😉

 

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

 • Hallo Bene,
  Allereerst: LSD een geweldige vondst! Het was vooral het tegenstrijdige in de titel wat mij trok naar jouw bericht.
  Luisteren – Samenvatten – Doorvragen… De ‘S’ hierin moet ik mij echt meer eigen gaan maken… ik merk dat ik vaak na het luisteren, direct begin te vragen… waardoor soms de ontvanger de -voor mij toch zo logische vragen- niet echt begrijpt of dat ik gewoon de verkeerde vragen stel.
  Voortaan probeer ik bij iedere klant een flinke dosis LSD te introduceren!
  Vriendelijke Groet
  Wilko

  • Dag Wilko,
   Dankjewel voor jouw warme feedback.
   Hoe loopt het om te focussen op samenvatten voor het vragen?
   Groetjes en alvast veel succes hiermee, Bene.

 • Dag Bene,
  Leuk. In plaats van hele grote theorieën zijn deze handige memotechnische hulpmiddeltjes zeer bruikbaar in de praktijk.
  Ook het dubbele gebruik van het letterwoord is zeer nuttig, en raakt de kernen: luisteren, samenvatten, doorvragen is de goede dynamiek om tot de kern te komen. Loslaten, samenbrengen en doelmatigheid bewaken is een mooie vertaling naar het faciliteren van groepen. De effectieviteit van zulk leiderschap is om high van te worden!

  • Dag Jos,
   Hartelijk dank voor jouw warme feedback.
   Hopelijk passen meer en meer leidinggevenden dit ook toe.
   Wat denk je vanuit jouw rijke ervaring
   dat voor hen het moeilijkst is om toe te passen?
   Alvast dank om dit te willen delen.

 • Ja, het is een klassieker en terecht. Zowel in de communicatie als in leiderschap. Grote namen als Steve Jobs schijnen er van gesnoept te hebben en ziedaar: genialiteit ligt om de hoek!

  • Dankjewel Bas, inderdaad een klassieker en terecht.
   Door zijn eenvoud ligt genialiteit om de hoek voor iedereen!
   Succes met de toepassing van LSD.
   Wat is het moeilijkste van LSD en waarom?
   Alvast dank om dit te delen. 😉

 • Super tips. I shall put my comments in english to make sure the meaning of my comments are understandable. If you use this method, as a leader, 1st you need to really mean it and certainly when you have such conversation, you need to be in the right emotional status. Out of experience, emotions can really be an obstacle to any goeal you have set yourself for the meeting. Better think twice, and be prepared than confront your staff directly with it and have the emotions being involved

  • Dear Fran, thank you for your warm feedback about my tips
   and great comment on this article about communication and leadership.
   May I summarize your input under the therm ‘authenticity’?
   Or which better therm can you suggest?
   Thanks in advance.
   Best regards and enjoy your day, Bene.

   • Authenticity is indeed the key, if you can’t make it certainly don’t fake it, you will just get the opposit of what you are trying to reach with your subordinates. Mean it ! and therefore be prepared for it especially mentally, do not go in the meeting full of emotions being anger, revenge, fear, or else. This will not help you at all

    • Thanks for your extra clear words about authenticity.
     How do you become authentic?
     How do you stay authentic?
     How are you authentic?
     I’m curious to read your reflections, experiences and insights. 😉

 • Kristina Vlaeyen says:

  Leuke tips en gemakkelijk te onthouden:-) maar het neemt wel veel meer tijd in beslag. Mijn directie testte het een keertje bij me uit en moest op een gegeven ogenblik stoppen omdat er geen tijd meer was. Ik moet eerlijk zeggen dat het geen officieel gesprek was, maar begon als een tussendoortje.
  Dus: leuke tips, maar neem vooral de tijd om ze uit te voeren.

  • Dankjewel voor jouw warme feedback Kristina. 😉
   “Herhaling is de moeder van het leren. Actie is de vader van het presteren.”
   Oefenen, oefenen en oefenen en je zal snel merken dat je nog betere resultaten behaald.
   Op jouw succes en geluk.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >