9 Comments

 

3 eenvoudige kenmerken van top CEO’s (ze zijn sterk in CEO): word ook een CEO!

Je kan heel wat leren door het observeren van leidinggevenden die al succesvol zijn.
Je kan dit uiteraard zelf doen en nagaan hoe zij de dingen aanpakken.
En nadien kan je deze zaken ook zelf gaan toepassen.
Zodat ook jij beter wordt als leidinggevende.
Het kan nog gemakkelijker. Namelijk lees een artikel of een boek waar iemand anders dit onderzoek voor jou heeft gedaan. Zo win je uiteraard heel wat tijd. En tijd is …
Wel, vandaag deel ik jou graag de resultaten van een onderzoek dat ik deed bij top CEO’s.
Het resultaat vind ik ongelooflijk omdat het zo eenvoudig is.
Ik geef je nu al graag het resultaat: top CEO’s zijn sterk in CEO en jij?
Word ook een CEO!

3 eenvoudige kenmerken van top CEO’s (ze zijn sterk in CEO): word ook een CEO!

C = Communicatie
Wel, top CEO’s zijn enorm sterk in communicatie. Ja, ik weet het dit is een open deur intrappen. Iedereen weet dat dit super belangrijk is, besteed hier dan ook de nodige aandacht aan. Je kan immers niet niet-communiceren. En communicatie zorgt nog voor iets heel bijzonders.
Als jouw communicatie heel goed is dan krijg je ‘cominactie’ of anders gezegd ‘Kom In Actie’. En actie zorgt altijd voor een resultaat.
Ik bekijk graag met jou nog 2 belangrijke vormen van communicatie. Ten eerste jouw interne communicatie of zelfcommunicatie. Wat is dat? Wel, heel simpel: hoe praat je tegen jezelf!

 • Gebruik je volgende zinnen: het zal niet lukken, ik geraak hier nooit uit, dit zal voor heel wat problemen zorgen, ik zal dat niet kunnen, … Als je dit leest, voel je ook zelf aan dat dit eerder belemmerende uitspraken zijn.
 • Of gebruik je eerder de volgende zinnen: ik kan dit, ik ga er voor, dit is een mooie uitdaging voor mij, ik kom er zeker en vast, ik geloof in mezelf, … Dit voelt toch wel anders aan hé.

Wel de manier waarop je spreekt tegen jezelf heeft een enorme invloed op hoe jij je zal gedragen en hoe je zal communiceren naar anderen. ‘Pessimisten en optimisten hebben allebei gelijk op het einde van de dag.’
Hiermee kom ik bij de tweede van communicatie, de externe communicatie. De communicatie met jouw buitenwereld, met jouw medewerkers, jouw leidinggevenden, … Hoe verloopt deze communicatie? Wel, top CEO’s zijn meester in het communiceren. Centraal in het woord communiceren staat het woord ‘uni’. Ze zijn experts in het vormen van een ‘uni’, van een eenheid met hun gesprekspartners. Tweerichtingscommunicatie is hierbij ontzettend belangrijk. Tijdens de startworkshop leiderschap “Start 2 Lead”, leer je hoe je snel beter kan communiceren.

3 eenvoudige kenmerken van top CEO’s (ze zijn sterk in CEO): word ook een CEO!

E = Empowerment
Een tweede kenmerk is empowerment. Ja, een goede vertaling in het Nederlands van dit woord heb ik momenteel nog niet gevonden. Dirk Van Aerschot omschrijft het heel mooi  als “een vorm van zelfsturing, hetzij door medewerkers van een organisatie onderling, hetzij door medewerkers in samenwerking met klanten, partners, … en waarbij:
zelfstandig (team-)doelen worden gesteld en beslissingen worden genomen binnen aangegeven kaders;
zelf de verantwoordelijkheid wordt gedragen voor eigen prestaties;
flexibel, efficiënt, klantgericht en creatief wordt gewerkt.”
Empowerment van top CEO’s heeft vooral te maken met het scheppen van een klimaat waarbij medewerkers worden gestimuleerd om meer zelf verantwoordelijkheid te nemen. Dit klimaat kan je scheppen door je medewerkers …

 • meer beslissingsmacht te geven,
 • voldoende en aangepaste informaties en middelen ter beschikking te stellen,
 • keuzemogelijkheden aan te reiken,
 • bij gezamenlijke beslissingen te betrekken
 • kansen te geven om mee te helpen aan veranderingen,
 • groeimogelijkheden aan te bieden,
 • te motiveren,
 • meer zelfvertrouwen te geven,

3 eenvoudige kenmerken van top CEO’s (ze zijn sterk in CEO): word ook een CEO!

O = Opvolging
Het derde kenmerk is opvolging. Dit wordt veelal vergeten door leidinggevende. We gaan er soms nogal snel vanuit dat als ik iets gecommuniceerd heb, dat het ook goed zal uitgevoerd zijn. De kwaliteit van de resultaten zijn belangrijk, dus een korte termijn opvolging kan hierbij helpen. Nu top CEO’s zullen zich vooral focussen op een andere soort opvolging.
Zij zullen zich concentreren op de lange termijn opvolging. Zij weten duidelijk waar ze naar toe willen. Zij weten duidelijk wat écht belangrijk zijn. Ze gaan hier hiervoor ook de volle 100 %. Top CEO’s zullen zich veel minder uitgesproken bezig houden met de korte termijn opvolging.
Jij als leidinggevende bent waarschijnlijk nog geen top CEO. Hoe lager je op de ladder staat hoe meer je beide zaken zult opvolgen, zowel de korte als de lange termijn. Beperk je echter niet tot de korte termijn, want dan val je al snel in controleren. En dit draagt niet steeds bij tot een écht empowerment.
Word ook een CEO!

3 eenvoudige kenmerken van top CEO’s (ze zijn sterk in CEO): word ook een CEO!

Top CEO’s zijn sterk in CEO: Communiceren, Empoweren en Opvolgen.
“Word ook een CEO” in 5 eenvoudige stappen

 1. Hoe sterk scoor jij momenteel op die vlakken? Geef jezelf een score van 1 tot 10.
 2. Naar welke score wil je evolueren? Geef jezelf een nieuwe score van 1 tot 10.
 3. Welke acties kan jij NU ondernemen om ook een CEO te worden en te zijn!
 4. Stap NU in de actie
 5. Evalueer na 1 maand en stuur bij (stap 3)

Word ook een CEO!

Deel jouw CEO-ervaringen onderaan in de box onder ‘reacties’ en ontvang gratis mijn boek “Leiding geven zonder kopzorgen“.
(Eerste reactie = hoofdstukken 1 tem 4 ; 5 reacties = hoofdstukken 5 tem 8 ; 10 reacties = hoofdstukken 9 tem 12 ; 15 reacties = hoofdstukken 13 tem 16 ; 20 reacties = hoofdstukken 17 tem 20.)

Groetjes en op jouw succes, Benedict.

NB: DEEL dit artikel a.u.b. met jouw netwerk, 
door op de Sociale Media-knoppen (Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+, …) hieronder te klikken, 
zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

 • Van Damme Birgit says:

  Wel de manier waarop je spreekt tegen jezelf heeft een enorme invloed op hoe jij je zal gedragen en hoe je zal communiceren naar anderen.
  Dit idee is helemaal nieuw voor mij. De moeite waard om over na te denken..

  • Dankjewel Birgit, voor jouw reactie.
   Hoe is jouw interne communicatie veranderd sinds je hier over nadenkt?

 • Tim De Bie says:

  leuk hoe je de telkens iets kan laten blijven hangen met zo een ezelsbruggetje!

  • Ja, Tim, ezelsbruggetjes zijn sterk hé.
   Je kent er waarschijnlijk nog andere ivm leiderschap.
   Deel ze gerust hieronder?

 • Vanfleteren says:

  Akkoord met de 3 stelregels, al is en blijft het een uitdaging om de “O” balans correct te houden en niet te vervallen in de korte termijn opvolging omdat resultaat halen op korte termijn ook belangrijk is.

   • Vanfleteren says:

    Volledig akkoord dat vastberadenheid & continue verbetering 2 key principes zijn voor lange termijn succes. Maar mijn punt was dat je er moet in slagen om ook de korte termijn te realiseren en dat soms tot resultaat geeft dat je enkel daar op focused en/of tijd aan spendeert. Mijn persoonlijke aanpak om hier te proberen mee om te gaan is elke week 1h tijd vastzetten om te checken “heb ik gewerkt op mijn lange termijn” en indien niet wat doe ik komende week anders om daar wel op te werken. Ik stel vast dat als dat uurtje niet vastgezet wordt of overbooked wordt door urgencies ik per definitie een slecht week heb voor de lange termijn zaken.

    • Schitterende tip die je meegeeft om te werken aan je lange termijn:
     “één uur per week de lange termijn checken”.
     En dank voor jouw openheid.
     Goed bezig “CEO”, doe zo verder.
     Wat doen andere lezers?

 • Vanfleteren says:

  3 juiste kenmerken al blijft de juiste balans vinden van de “O” een uitdaging. Druk om op korte termijn resultaat te halen resulteert in korte termijn opvolging.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >