4 comments

Hoe kan ik mijn team maximaal motiveren? (9 praktische tips)

ik, motivatie, motiveren, praktische tips, team

Hoe kan ik mijn team maximaal motiveren? (9 praktische tips)

Een team mogen begeleiden is uitdagend. Elke dag is verschillend. Elke persoon is verschillend. En ook de motivatie bij jouw medewerkers kan wijzigen. En jij wil als leidinggevende dat de motivatie binnen jouw team zo hoog mogelijk blijft, want hoge motivatie betekent hoge betrokkenheid, en hoge betrokkenheid zorgt ook voor betere resultaten.
In dit artikel gaan we op zoek naar praktische tips om de motivatie binnen jouw team zo hoog mogelijk te krijgen en te houden. Motivatie ligt niet alleen aan de persoon zelf, maar vooral ook aan de omgeving waar hij terecht komt. Jij als leidinggevende kan hier heel wat aan bijdragen.

Hoe kan ik mijn team maximaal motiveren? (9 praktische tips)

Hoe kan ik mijn team maximaal motiveren? (9 praktische tips)

1. Zorg ervoor dat iedereen het groter plaatje begrijpt

Het groter plaatje of de belangrijkste doelstellingen van de organisatie is een belangrijk element. Toon hen hun plaats binnen het groter geheel, de organisatiestructuur en leg hen uit hoe hun werk bijdraagt tot de bedrijfsdoelstellingen. Waardeer jouw medewerkers, zodat ze geëngageerd zijn voor hun job en dat ze zich identificeren met hun job.

2. Geef ze wat ze nodig hebben

Als teamleden niet over de juiste tools of opleiding beschikken, zijn ze niet in staat om hun taken goed uit te voeren. Of ze nu een opleiding, een nieuwe computer, een betere printer nodig hebben, zorg er voor, zodat zij verder kunnen werken met meer vertrouwen. Als ze behoeftes uitdrukken om productiever te zijn, luister dan heel goed, want als je deze niet kunt realiseren, zullen ze minder en minder naar je toe komen met voorstellen tot verbetering.

3. Plan zorgvuldig

Omdat het bereiken van lange termijn doelen niet evident is, zal het belangrijk zijn om te overleggen met je team om te kijken hoe jullie deze best samen kunt bereiken. Jouw medewerkers beschikken immers over een enorme bron aan ervaring. Evalueer de plannen en betrek iedereen bij de vooruitgang er van. Geef jouw medewerkers een belangrijke rol bij de opbouw van deze plannen, de opvolging en de controle van de verschillende stappen.

4. Werk met prestatiedoelen

Ga voor redelijke doelstellingen voor alle individuele medewerkers en voor je team als geheel. Zorg er wel voor dat iedereen zich zal moeten inspannen om deze te bereiken. De doelen kunnen gaan over quota, winstmarges, commissies, projecten tegen een bepaalde tijd realiseren, projecten afwerken binnen het budget, of zaken die belangrijk zijn voor het bedrijf of voor jouw team.

5. Zorg voor een meetsysteem

Door een meetsysteem kan je iedereen tonen, tijdens het afleggen van de weg richting een doel, hoe ver ze staan.  Als je goed bezig bent, motiveert het meetsysteem jouw om verder door te gaan. Door het zichtbaar maken van minder goede resultaten, zal iedereen snel een tandje bij steken om betere resultaten te halen. Het systeem inspireert om de kwaliteit van het werk hoog te houden.

6. Wees er voor jouw medewerkers

Leiden van een team bestaat er in om het toekomstpad voor jouw medewerkers helder te krijgen en om hindernissen weg te werken. Het is oh zo belangrijk om er echt te zijn tijdens crisissen, de handen uit de mouwen te steken, en te werken zij aan zij met jouw medewerkers tot de crisis voorbij is. Dit helpt jouw medewerkers om tijdens moeilijke periodes ook verder door te zetten en om eventueel zelf een extra tandje bij te zetten.

7. Vier jullie successen

Als er iets goed gaat, zelfs iets klein, zorg ervoor dat je team weet je hen waardeert voor hun inspanningen. Openbare schouderklopjes kosten niets, en zijn in sommige gevallen net zo effectief als geld. Trakteer eens in de kantine of lunch eens samen. Voor een uitzonderlijk project of doelstelling, kan je een beloning voorzien om hen te motiveren. Bijvoorbeeld als we dit project realiseren binnen termijn en budget, dan krijgt iedereen een 3-dagen-weekend.

8. Ontwikkel duidelijke communicatiekanalen

Je zal moeten beslissen hoe je communiceert met je team: een-op-een gesprekken, vaste team bijeenkomsten, nieuwsbrieven, telefoongesprekken, … Het geheim is om een manier te creëren waardoor je jouw team op regelmatige basis informeert, zodat ze zich betrokken voelen en dat ze weten wat er gebeurt. Wat kan er helpen om elk van je medewerkers zijn of haar volledig potentieel in te zetten?

9. Geef het goede voorbeeld

Teamleiders geven best het goede voorbeeld. Jouw motivatie en enthousiasme heeft een directe invloed op iedereen van jouw team. Teamleden gaan op zoek naar jouw advies, ondersteuning en leiderschap. Jouw normen zullen hun normen worden, dus neem even de tijd om na te denken over jouw aanpak. Wat voor soort leider wil je zijn? En wat soort team wil jij maken?

Hoe kan ik mijn team maximaal motiveren? (9 praktische tips)

Wat doe jij om jouw team maximaal te motiveren?

Na het posten van jouw commentaar hieronder, geef ik je graag een bedanking.
Je krijgt een extra korting op mijn volgende startworkshop.

Alvast dank om onze community mee te inspireren.

Groetjes en motiveer maximaal jouw team,
Bene.

NB: DEEL dit artikel a.u.b. met jouw netwerk, 
door op de sociale media knoppen hier onder te klikken, 
zodat de mensen in jouw netwerk hier ook kunnen van genieten. Alvast hartelijk dank voor jouw actieve medewerking aan de uitbreiding van onze community.

Benedict

Over de auteur

Benedict Bailleul is transformerende leiderschapsmentor van de ‘School voor Leiderschap’.
Hij helpt teamleiders krachtiger en comfortabeler leidinggeven vanuit zichzelf zodat ze écht genieten van leidinggeven en het leven.
Meer dan 20 jaar heeft hij ervaring als teamleider van zowel kleine teams (1, 2, 4, 6 medewerkers) als grote teams (30 tot 250), zowel eentalige als meertalige teams en eveneens teams op afstand.
Hij is de auteur van ‘Leidinggeven met IMPACT’ en ‘In 10 stappen een topteam’.
Hij is eveneens de bedenker van dé IMPACT-methode die teamleiders helpt het beste te halen uit zichzelf én uit hun team.

Hij gelooft dat iedereen een ongekend potentieel heeft.

  • Dankjewel Annelies,
   wat doe jij Annelies om jouw team maximaal te motiveren?

 • Cristina schreef:

  Bene
  Gericht en eenvoudig tips - rode draad !
  Top
  Cristina

  • Dankjewel Cristina.

   Welke tips zijn het moeilijkst om toe te passen?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Gratis inspiratiesessie 'Teamleider zonder kopzorgen'

  >
  WhatsApp Heb je een vraag? WhatsApp ons even ...