Waarom positieve feedback zo belangrijk en cruciaal is voor jou als teamleider en jouw team?
Wanneer was het de laatste keer dat jij van jouw leidinggevende positieve feedback (een complimentje, een schouderklopje, …) kreeg? Denk hier eens aan terug: wat dacht je en wat voelde je toen?
Wanneer was het de laatste keer dat jij je medewerker positieve feedback gaf? Denk hier eens aan terug: hoe reageerde jouw medewerker, wat zag je toen, wat dacht je en voelde je toen zelf?
Wel heel bijzonder dat we deze momenten zo goed kunnen herinneren, ze zijn immers ook heel bijzonder en belangrijk voor de groei van jouw medewerker(s) en jouw team. Als je een performant team wilt dan is positieve feedback heel cruciaal.
De meeste teamleiders weten ook dat dit heel kritisch is om te komen tot super teams. Velen hebben het echter moeilijk om positieve feedback te geven aan hun medewerkers. Ze voelen zich niet comfortabel, niet zeker, niet competent als ze een compliment geven. Ze zeggen dat dit veel tijd kost, voor softies is, heel onnatuurlijk is, niet thuishoort in het dagdagelijks werk, … Daardoor doen ze het minder en minder en als ze eerlijk zijn op een bepaald moment doen ze het dan ook niet meer. Ze missen hierdoor een belangrijke competentie.
Er is echter goed nieuws voor hen, want door het toepassen van een aantal gouden regels in verband met positieve feedback, kunnen ze hier ook beter mee aan de slag. Deze gouden regels zullen we bespreken in één van de volgende artikels. Nu focussen we ons op het waarom positieve feedback zo belangrijk en cruciaal is voor jouw team.
Waarom positieve feedback zo belangrijk en cruciaal is voor jou als teamleider en voor jouw team?
De hersenen hebben niet alleen nood aan bloed, lucht en voedsel, maar vooral ook aan het ontvangen van feedback over hetgeen jij doet. Feedback werkt op het emotionele systeem van de hersenen en maakt het mogelijk om vaardigheden op een hoger denkniveau te gebruiken: beslissen hoe blijvend goed werk te doen, het goede werk nog beter maken, verbeteringen aanbrengen om positieve reacties te oogsten, harder werken om bedrijfsdoelstellingen te bereiken, … Jouw leidinggevende vaardigheden zijn sterk afhankelijk van jouw vermogen om feedback te geven en te ontvangen.
– creëert een constructieve werkomgeving
Een werkplek waar er positieve feedback gegeven wordt door de leidinggevende, wordt een werkomgeving die positief is, die constructief werkt. Dit is een werkomgeving waar het aangenaam is om te komen, te zijn, te verblijven, te blijven. Mensen zijn hier graag, werken er graag en presteren er ook beter. Eerlijke positieve feedback is een ongelooflijk sterk middel om vertrouwen en motivatie onder de medewerkers te verbeteren. Ja, als je zo’n werkplek binnenkomt dan voel je dit precies. Herkenbaar?
– verbetert de kwaliteit van het werk
Zonder positieve feedback doen mensen hun werk, hun job, ze doen wat er gevraagd wordt. Als die positieve feedback uitblijft, dan mindert de motivatie, de passie voor de job en zal de kwaliteit van het werk ook verminderen. Willen we de kwaliteit van het werk hoog houden en nog verbeteren, dan is het geven van positieve feedback cruciaal. Denk maar terug aan het moment waarop jij positieve feedback kreeg en dat je je voelde groeien, je had er nog meer zin in, je zette je nog meer in en de kwaliteit verbeterde nog meer. Ja, een vicieuze cirkel hé.
– verhoogt de verantwoordelijkheidszin
Als medewerkers eerlijke positieve feedback krijgen, dan zijn ze ook meer bereid om meer verantwoordelijkheid te nemen. Ze voelen zich immers gesteund en ondersteund door hun leidinggevende. Die steun zorgt er voor dat ze ook meer van zichzelf zullen geven, meer dingen zullen ondernemen, en zelfs af en toe eens een risico zullen nemen. Door die positieve feedback zie je hen ook letterlijk groeien, zowel het individu als het team. Ze zullen de taken ook met meer verantwoordelijkheid uitvoeren.
– versterkt de relatie tussen medeweker(s) en leidinggevende
Zonder positieve feedback zal de relatie tussen de medewerker(s) en leidinggevende eerder aan de flauwe, de slappe kant zijn. Afhankelijk aan wie de leidinggevende geen positieve feedback geeft, kan het zijn dat een deel van het team of het volledige team eigenlijk geen zo’n goede relatie heeft met zijn leidinggevende. Als je kinderen hebt, dan weet je of herinner je dat we jonge kinderen ontzettend veel positieve feedback geven; denk terug aan het leren knopen van veters of het leren fietsen, hoeveel keer heb je ‘flink’ gezegd? Ja, ontzettend veel keren en wat was het effect? Het resultaat verbeterde steeds en de relatie met jouw kind voelde ook heel anders aan.
– voorkomt negatief zelfbeeld
Als mens hebben we een ongelooflijke nood om feedback te krijgen over wat we doen. Als we geen feedback krijgen, dan gaan we op zoek naar informatie om toch tot feedback te komen. Spijtig genoeg wordt dit beeld meestal negatief, we vullen dit negatief in (zelfs al is de situatie eigenlijk positief). Positieve feedback voorkomt dat medewerkers op zoek gaan naar die negatieve informatiekloof en dus zichzelf negatieve feedback of een negatief zelfbeeld geven. Eenmaal dat we in die negatieve spiraal zitten is het namelijk moeilijk om er zelf uit te geraken.
Waarom positieve feedback zo belangrijk en cruciaal is voor jou als teamleider en jouw team?
Hierboven hebben 5 belangrijke motieven gegeven waarom positieve feedback zo belangrijk en cruciaal is voor jouw team. In één van de volgende artikels zullen we dieper ingaan op de gouden regels van positieve feedback geven.
Wat vind je van feedback geven en ontvangen?
Alvast super bedankt voor het delen van jouw antwoorden, inzichten en ervaringen.
Collega-teamleiders gaan hier ook uit leren.
‘Kom In Actie’
Groetjes en op jouw succes,
Benedict.Â
Het werkt!
Ik deel regelmatig positieve feedback uit, maar niet alleen naar mijn team. Ook naar collega’s, hun medewerkers en zelfs thuis naar de kinderen. Je ziet of voelt ze groeien, en zijn bereid meer voor jou te doen dan gewoonlijk.
Je moet enkel oppassen dat het geen ‘show’ wordt. Het moet steeds eerlijke feedback blijven, anders ben je niet langer geloofwaardig.
Groetjes,
Johan
Dankjewel Johan voor het delen van jouw ervaringen.
Geen ‘show’ en eerlijke feedback zijn inderdaad super belangrijk.
Doe zo verder, blijf regelmatig positieve feedback geven, want … het werkt!
Dag Bene,
Ik ben zeker en vast een adept van positieve feedback.
De “bullebak van een baas” is voor mij “managementterrorisme” uit de verleden tijd (al bestaan er spijtig genoeg nog dergelijke leidinggevenden…).
Mijn laatste positieve feedback was met een collega bij de evaluatie die we nu moeten geven over iedereen. Deze persoon had zo haar eigen gebreken die wat afbreuk doen aan een efficiënt resultaat in haar job.
Vele mensen uit de hogere hiërarchie lieten hun wens uitschijnen om de persoon in kwestie een “onvoldoende” te geven. Vermits het slechts de eerste keer is dat we het evaluatiesysteem toepasten heb ik besloten haar een ‘voldoet aan de verwachtingen’ te geven, maar met een hele reeks opmerkingen en verwittigingen over de methodes en houdingen waar ze ernstig moest aan werken om erger te voorkomen. Vermits deze persoon eerst zelf aanvoelde dat ze waarschijnlijk een negatieve beoordeling zou krijgen en uiteindelijk toch positief werd benaderd, is zij “wakker geschoten” en was het resultaat dat ze zichzelf in handen heeft genomen. Zij presteert nu nog beter en veel efficiënter in het werk waarvoor ze de verantwoordelijkheid gekregen heeft.
Ik denk dat ik hiermee een signaal gegeven heb die hetzelfde effect heeft bij haar als een klassieke positieve feedback…
Ik voel mij zelf ook heel tevreden over dit behaalde resultaat, al kreeg ik na de evaluatie veel tegenwind van de hogere hiërarchie die niet akkoord was met mijn beslissing.
Ik ben er nu wel van overtuigd dat het tegendeel bewezen is, nu die persoon de zaken over een heel andere (positieve) boeg heeft gegooid…
Bedankt voor je steun en tot ziens.
Vriendelijke groeten.
Geert Vandendriessche.
Dag Geert, super dat je dit wilt delen met de lezers. 😉
Wat een moedige beslissing heb je genomen.
Wat prachtig heb je dit aangepakt.
En welk schitterend resultaat heb je behaald.
Ja, ‘wat je aandacht geeft, groeit en bloeit’.
Doe zo verder en beïnvloed ook collega-leidinggevenden. 😉
Ik geef heel frekwent positieve feedback aan mijn mensen/teams en doe dit meestal naar aanleiding van een goeie feedback van een klant, een uitstekende prestatie, een fantastische houding, een extra inspanning. Ik geef steeds mee waarom ik zo tevreden/positief ben omdat dit de boodschap versterkt. Hoeft trouwens niet alleen te zijn wanneer een groot succes is geboekt, ook mensen die in de problemen zaten en daar door de juiste houding, de extra effort, de doorzetting uit zijn geraakt verdienen een positieve feedback/woordje van dank.
Doe dit formeel (via mail) maar ook informeel (bv. net na een presentatie, tijdens een “walk on the floor”, etc…)
Ik koppel vaak ook naar mensen positieve feedback terug die ik kreeg over hen van andere mensen, bv. ik heb van ‘x’ gehoord dat je ‘y’ zo goed hebt gedaan.
Algemeen verneem ik dat mensen dat apprecieren. Mezelf geeft dit ook een positief gevoel.
Alleen maar voordelen dus, dus gewoon doen !
Tof om jouw verhaal te delen Tom.
En dat je ook positieve feedback doorgeeft komende van anderen.
Ja, het geeft jezelf ook een positief gevoel.
We worden er dus allemaal beter door.
Dus gewoon doen! 😉