15 Comments

 

Muziek en Leiderschap

Ik ben net terug van een wandeling met mijn 13-jarige dochter Stefanie. Super leuk om dingen samen te doen met je kind. Tijdens een wandeling heb je stiltes en heb je ook momenten dat er gebabbeld wordt.
Ik vertelde haar dat ik een artikel zou schrijven over muziek en leiderschap. En ze reageerde: ”aja”. En toen vroeg ik haar aan wat ze denkt als ze het woord muziek hoort. Direct kreeg ik het antwoord: ”emoties”.
Wauw, schitterend, inderdaad muziek zorgt voor emoties. En emoties zorgen voor leiderschap.
muziek en leiderschap

Muziek en Leiderschap

Waarom is muziek en leiderschap belangrijk?
Muziek wekt emoties op, als je het nu wilt of niet, ze komen. Je voelt iets. Je bent blij, verdrietig, bang, kwaad, energiek, …
Waarschijnlijk denk je nu zelf al aan een lied dat jou nu direct weer bepaalde emoties geeft. Hierover straks nog wat meer.

 • Muziek brengt mensen in een hogere energiestaat. Hoeveel concerten worden er niet georganiseerd? Hoeveel concerten zijn er niet direct uitverkocht? Mensen gaan op zoek om zichzelf in hogere energiestaat te brengen.
  Zelf volg ik sedert enkele jaren heel wat trainingen en ook hier wordt veel muziek gebruikt niet alleen om mensen in een hogere energiestaat te brengen (meer actie) maar ook omdat muziek het leren kan ondersteunen. Ik gebruik ook heel graag muziek in mijn trainingen.
 • Een tweede reden waarom muziek belangrijk is als leidinggevende is dat muziek kan zorgen voor focus. Een bewuste keuze van muziek en vooral bij herhaling zorgt voor een intensere beleving. Bij de start van een training gebruiken trainers meestal ook dezelfde muziek om de beleving sterker en sterker te maken.
  Ook jij, als leidinggevende, kan kiezen voor muziek om bijvoorbeeld vergaderingen vuriger te maken. Weet dat muziek zowel bewust als onbewust werkt. Bewust wil zeggen tijdens die bepaalde meeting werd dat gespeeld. Onbewust is bijvoorbeeld dat je in de wagen zit en je rijdt ergens naar toe en je hoort een bepaald song. … Oeps, automatisch denk je terug naar het moment waarop je dit voordien hebt gehoord. Ik geef je een voorbeeld van zo’n lied, dat ik eigenlijk voordien nog niet eens kende. En nu heeft dit lied een hele belangrijke betekenis voor mij.

https://www.youtube.com/watch?v=VjHMDlAPMUw

 • En zo kom ik aan mijn derde reden waarom je muziek moet gebruiken als leidinggevende: ja, het verbindt. Ja, muziek zorgt voor verbinding. Zelfs met mensen die je helemaal niet kent, denk maar terug aan het laatste concert dat je gevolgd hebt. Je kende waarschijnlijk de groep al, je kende het publiek nog niet en toch ontstaat er een verbinding tussen de aanwezigen. Ja, muziek en leiderschap.

Muziek en Leiderschap

Wanneer kan je muziek en leiderschap inzetten?
Ik geef je eerst graag mijn voorbeeld. Voor de start van een workshop speel ik in random wat muziek en dan nog mijn actuele ‘Power Songs’. Bij de start van de workshop laat ik de muziek verder spelen.
Tijdens de training gebruik ik wat zachtere muziek als deelnemers bezig zijn met persoonlijke reflectie. Ja, dan speel ik af en toe iets Transformers – The Score. Mijn lievelingssong is daar Arrival to Earth:
https://www.youtube.com/watch?v=4H0JDomv8ac
En op het einde van een training speel ik altijd ’I Gotta Feeling’ van de ’Black Eyed Peas’. Dit nummer … en ik krijg duizend en een herinneringen.
https://www.youtube.com/watch?v=OnOtLbYtGL0
Heb je dit filmpje bekeken? Ja, dan weet je wat muziek en leiderschap betekent.
Nee, kijk dan nu zeker en vast en …
muziek en leiderschap

Muziek en leiderschap

Zelf heb ik een lijst van 12 nummers gemaakt en ik noem deze mijn ’Power Songs’. Ja, liedjes die me écht extra energie opleveren. Als ik ze hoor dan voel ik me direct energiek, klaar om in de actie te stappen om dingen te realiseren.
Ik nodig je ook graag uit om jouw ’Power Songs’ te maken. En zorg er vooral voor dat je deze muziek dicht bij jou hebt, op jouw SmartPhone, CD of … . Het maakt niet uit wat de drager is, je moet ze bij hebben en beluister ze.

Muziek en leiderschap

Mag ik je iets vragen:

 • welke muziek heb jij al gebruikt (of ga je gebruiken) naar jouw team? (graag een link naar de video)
 • wat was (is) de bedoeling?
 • wat was het effect (hoop je te bereiken)?

Plaats jouw antwoord hieronder en ontvang mijn huidige lijst van Power Songs.

Op jouw succes en geluk,
Benedict. 😉
NB: DEEL dit artikel a.u.b. met jouw netwerk, 
door op de Sociale Media-knoppen (Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+, …) hieronder te klikken, 
zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

  • Dankjewel Birgit, leuk dat je deze opdraagt aan alle vrouwelijke leidinggevenden.
   Ik stuur je straks mijn actuele lijst van ‘Power Songs’.
   Let’s rock!

 • Ik vind de twaalf nummers niet terug, maar voor mij is er een song die niet mag ontbreken : Let’s work van Mick Jagger
  o
  Gtz BB

  • Super bedankt voor jouw bijdrage, Bernard.
   De lijst van mijn actuele Power Songs is niet zichtbaar op de site.
   Je ontvangt ze als je jouw reactie hebt geplaatst.
   Dus ja, … binnen enkele ogenblikken ligt de lijst in jouw mailbox.
   Let’s work!

 • Ja, helemaal met je eens Bene. Werkte al met muziek en it can work like firework …
  Inderdaad muziek vooraf, bij het begin, tijdens pauzes, op het einde helpt zeker om sfeer / context te scheppen. Maar de echte kracht lijkt mij om het te integreren. Maar dan wel opgelet. Muziek op zich kan ook geen trick zijn die je zomaar herhaaldelijk toepast. If so, dan zal het aan kracht verliezen, toch ?
  De uitdaging zit hem erin, denk ik, om 1. te verrassen met een 2. coherent geheel waarin je de situatie, je boodschap, muziek en beeld (video) nauw op elkaar aansluiten en een coherent geheel vormen. In these conditions I saw it work like damned firework !
  In ieder geval : I can’t agree more, muziek staat voor emotie, energie, fun, verbinding, … en nog heel wat meer waarvoor mensen in de rij gaan staan, toch !
  Kijk eens naar de pappenheimers …
  En om te testen of het wel wat heeft … Just ask your kids van 8 tot 12 jaar … Die weten / voelen heel goed aan wat beweegt en energie geeft en wat niet.
  Nog wat suggesties : Zoek de beste live versies (hebben meestal nog een bijkomend energetisch effect) :
  Just have a look at We come 1 Live (Faitless) –
  Melvin Live (Arsenal) –
  What If Motivational video
  The Best of you Live (Foo Fighters)
  … of ook Une autre été … Toi et moi …
  Une belle histoire (Paul De Leeuw) …
  Well damned shit What if we introduce some f@#%+g rock spirit or sweet disposition into onze ontmoetingen 🙂 Wouldn’t it be a gift ? People love it outside so why not inside ?
  Jo

  • Waouw Jo, super bedankt voor jouw schitterende bijdrage.
   Thanks voor jouw laatste bijdrage tijdens onze ontmoetingen.
   (‘t is wel niet de prachtige versie die jij toonde :-()
   Blijf jouw muziek delen: ‘it’s a gift for the outside and for the inside’. 😉
   Let’s influence!

 • Hey thx partner. Thx ook voor de ontdekking op jouw site van de schitterende live versies van FF en Paul De Leeuw (die ik beide nog niet kende. I just crazy love Dave Grohl’s charisma, interaction & talking).
  Voor jouw informatie geef ik je nog de (alternatieve) links mee van :
  What if: motivational video
  Une autre été
  Toi et Moi : Your choice, if you like it 😉
  Sweet Disposition
  Lightning Crashes
  Tomorrowland 2015 : Bv Ingrosso : ‘Tomorrowland Are you ready : This is fucking RELOAD’ :
  Thx & Tot gauw partner
  Jo

 • Bij ons op het werk staat de radio standaard op radio 2. Op de dienst waar ik nu werk kan men helaas niet van zender veranderen – in vorige diensten kon dat wel. Maar ik wil niet terug.
  Meestal hoor ik de muziek niet – tenzij als er géén muziek of geruis is. Concentratie, weet je wel. 😉
  Wat ik hierbij wel nog wil verklappen (uit studententijd): op kot stond mijn radio altijd op hardrock/grunge/heavy-metal – toch op StuBru. Op de ene of andere manier ging dat heel goed om mij te concentreren op studie.
  Dus als jouw dochter de radio aan heeft bij haar huiswerk: niet klagen Bene. Als ze Frans studeert, waarom zou je de radio dan niet op een Franstalige zender zetten? 😉 Passief én actief studeren …

  • Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen met muziek op het werk.
   En super bedankt voor de tip ivm mijn dochter (deze neem ik heel graag mee).

 • Louis van Mal says:

  Leuk om je lijst met power songs te ontvangen!

 • Ja die zou ik ook wel willen ontvangen, thanks.

 • Het laatste lied dat ik hoorde vandaag was Piano Man van Billy Joël en dat terwijl ik mijn leiderschapsvisie aan het uitwerken was. Het lied triggerde mij spontaan om op zoek te gaan naar meer passende leadership songs en mijn eerste hit was dit artikel. En wat een inspiratie vind ik hier. Fijn fijn, al mogen die extra 12 er ook wel aan toegevoegd worden Bene 😉 Bedankt voor dit duidelijk en swingend artikel!

  • Super Vicky, dank voor jouw warme feedback.
   ‘Toeval is logisch’ zei Johan Cruijff ooit.
   Succes met jouw zoektocht naar passend leiderschap.
   Goed bezig, doe zo verder.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >