4 Comments

 

14 gewoontes van succesvolle mensen

Je doet iets tijdens de dag en dan denk je plotseling: waarom heb ik dit gedaan?
Of je doet iets en je stelt jezelf de vraag: waarom doe ik dit nu weeral zo?
Ben Tiggelaar, een Nederlandse managementgoeroe, gebruikt de ‘5/95’-benadering.
Deze benadering gaat ervan uit dat bewust of gepland menselijk gedrag veel minder vaak optreedt dan onbewust of automatisch gedrag.
De ‘5/95‘-benadering neemt aan dat 95% van het menselijk gedrag onbewust of automatisch is.
Verandermanagement zou volgens de theorie van Tiggelaar het effectiefst zijn als het zich richt op beïnvloeding van de onbewuste gedragscomponent. (bron: wikipedia)
Laat ons vandaag eens kijken naar gewoontes van succesvolle personen.
Ik zal telkens ook verwijzen naar wat niet-succesvolle mensen doen.
Welke gewoontes wil jij veranderen?
Hieronder geef ik je 14 succesvolle gewoontes.
Evalueer tijdens het lezen jezelf:

 • waar ben je al goed in?
 • waar kan je nog in groeien?

succesvolle mensen

14 gewoontes van succesvolle mensen

 1. Delen informaties
  Succesvolle mensen weten dat het belangrijk is om hun kennis te delen met anderen. Ze staan open om hun beschikbare informaties te delen met hun collega’s. Niet-succesvolle mensen houden informaties zoveel mogelijk voor zichzelf en denken dat ze hierdoor belangrijk zijn.
 2. Geven complimenten
  Je kan kiezen om anderen te bekritiseren of om complimenten te geven. De eerste gewoonte zie je bij niet-succesvolle mensen. Succesvolle mensen daarentegen geven complimenten. Ze stellen iets goeds vast en ze bedanken de andere persoon er voor.
 3. Houden een dagboek bij
  Minder succesvolle mensen zullen beweren dat ze een dagboek bijhouden met hun successen, maar in werkelijkheid doen ze dit helemaal niet. Succesvolle mensen houden een dagboek met hun successen. Ze koesteren de positieve dingen en leggen die ook vast.
 4. Houden een ’to do/project’-lijst bij
  Succesvolle mensen werken met een ’to do’-lijst en een ’project’-lijst voor de toekomst. Niet-succesvolle mensen leven er eigenlijk op los ze laten de dingen gebeuren.
 5. Leren levenslang
  Minder succesvolle mensen denken dat ze alles al weten. Ze willen niets meer leren. Daarentegen willen succesvolle mensen continu blijven leren, ze weten nooit genoeg. Ze gaan steeds op zoek, ze willen meer en beter.
 6. Lezen elke dag
  Ja, het gezegde ’leaders are readers’ (leiders zijn lezers) ken je waarschijnlijk al. Elke lezen over jouw expertise versterkt je om nog succesvoller te worden.
 7. Nemen verantwoordelijkheid
  Een succesvol persoon zal altijd verantwoordelijkheid nemen voor hetgeen is misgegaan. Een niet-succesvol iemand zal anderen de schuld geven voor zijn mislukkingen. Hij wijst naar anderen en ziet eigenlijk niet de vele vingers die naar hem wijzen!
 8. Spreken over ideeën
  Niet-succesvolle mensen spreken over mensen, t.t.z. ze roddelen graag over anderen en brengen hierdoor niets positiefs in. Succesvolle mensen delen graag hun ideeën, ze spreken hier graag over. Ze weten immers dat ze hierdoor anderen kunnen inspireren en motiveren.
 9. Stellen doelen
  Succesvolle mensen stellen doelen en ontwikkelen ook plannen om deze te verwezenlijken. Zonder doelen en plannen leef je er maar op los, zoals een doelloos ronddobberend schip op de oceaan.
 10. Stralen enthousiasme uit
  Succesvolle mensen tonen hun enthousiasme en stralen dit ook uit naar anderen. Ze weten dat dit besmettelijk is, dat dit anderen ook in beweging brengt. Hierdoor enthousiasmeren ze ook anderen.
 11. Vergeven anderen
  In het samen leven met anderen, zowel professioneel als daarbuiten, kan er wel eens iets gebeuren dat jij niet zo aangenaam vindt aan de ander. Je kan kiezen voor vergiffenis of je kan kiezen voor het koesteren van een bepaalde wrok ten opzichte van de ander. Dit laatste helpt je weinig vooruit.
 12. Verwelkomen veranderingen
  Succesvolle mensen weten dat de wereld continu in verandering, in beweging is. Zij verwelkomen, omarmen veranderingen omdat ze weten dat als ze deze kunnen doorstaan ze er beter zullen door worden. Niet-succesvolle mensen vrezen veranderingen. Ze vinden veranderingen absoluut niet prettig.
 13. Werken aan vooruitgang
  Succesvolle mensen zijn continu op zoek naar verbetering of nog beter naar vooruitgang: hoe kan ik er voor zorgen dat we ons doel nog beter en gemakkelijker bereiken. Minder succesvolle mensen doen de dingen omdat het zo hoort, ze gaan niet op zoek naar verandering.
 14. Willen dat anderen slagen
  Als jij eerder heimelijk hoopt dat anderen mislukken dan zit je eerder in het kamp van de minder of niet-succesvolle mensen. Als jij echter wilt, dat anderen ook slagen en als je daar ook echt naar werkt, dan werk je zoals de succesvolle mensen.

succesvolle mensen

14 gewoontes van succesvolle mensen

Welke gewoontes wil jij veranderen?
– waar ben je al goed in?
– waar kan je nog in groeien?
Deel jouw antwoorden hieronder in het commentaarvak.

Op jouw succes en geluk,
Benedict. 😉
NB: DEEL dit artikel a.u.b. met jouw netwerk, 
door op de Sociale Media-knoppen (Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+, …) hieronder te klikken, 
zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

 • Hey, boeiend artikel! Het geeft me een bevestiging dat ik op vele vlakken al goed bezig ben en helpt me herinneren aan een paar aandachtspunten om alert voor te blijven.
  Het blijft belangrijk dat ik verandering durf verwelkomen en blijf letten op positieve emoties rond hoe alles verloopt!
  Vele groeten!

  • Hey Rozelinde, hartelijk dank voor jouw reactie.
   Blijf alert voor jouw aandachtspunten:
   ‘wat je aandacht geeft, groeit en bloeit’.
   Op jouw succes en doe zo verder. 😉

 • Geweldig! Duidelijk en to the point. Ik ben bezig om mijn uitstelgedrag drastisch te verminderen en binnen afzienbare tijd te elimineren 😉
  Dat delen met anderen vind ik goed gezegd, want dat zien we soms aan als concurrentie en dat is het niet, Bedankt.

  • Dankjewel voor jouw feedback.
   Hoe gaat het met jouw uitstelgedrag?
   Graag geef ik je nog 20 tips om te stoppen met uitstellen.
   Welke pas je al toe? Welke ga je nu extra toepassen?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >