5 Comments

 

10 tips om jouw non-verbale communicatie nog te verbeteren

Goede communicatie is de basis voor elke succesvolle relatie, zowel persoonlijk als professioneel.
Naast communicatie met woorden, of verbale communicatie (VC), communiceren we ook non-verbale communicatie (NVC), ttz gezichtsuitdrukkingen, lichaamsbewegingen, houding, gebaren, oogcontact, aanraking, ruimte, stem, …
Het begrijpen en het gebruiken van non-verbale communicatie is dus een belangrijk middel om jouw communicaties en jouw relaties nog te verbeteren.
Wat je vertelt met woorden en wat je toont met je lichaam zijn twee verschillende dingen.
Als de luisteraar geconfronteerd wordt met verschillen in beide signalen, dan moet hij kiezen wat hij gaat geloven.
In de meeste gevallen, zal hij de non-verbale communicatie geloven, omdat dit onze natuurlijke onbewuste taal is die onze echte gevoelens en bedoelingen uitzenden!
Wanneer je non-verbale signalen en je woorden overeenkomen, dan verhoog je het vertrouwen, de duidelijkheid en de verbinding.
Wanneer dit niet zo is, dan genereert dit spanning, wantrouwen en verwarring!
Als je een goede communicator wilt worden, let je nog meer op de lichaamstaal en non-verbale signalen van jouw medewerkers en jouw leidinggevende.
Daarenboven is het nog belangrijker om bewuster te worden van je eigen non-verbale communicatie:

  • wat straal jij uit?
  • en hoe komt dit over?

non-verbale communicatie

10 tips om jouw non-verbale communicatie nog te verbeteren

Enkele types van non-verbale communicatie:

  • Gezichtsuitdrukkingen (ook wel mimiek genoemd)
    Ze geven jouw emoties weer. Ja, dat zijn er veel meer dan de basis 4B’s: blij, boos, bang, bedroefd.
  • Lichaamsbewegingen en houding
    Hoe denk jij over de houding van bepaalde mensen als ze zitten, staan, wandelen, hangen, … , maar ook hoe is hun hoofd, armen, handen, benen, voeten, …
  • Gebaren

    Tijdens een gesprek maak je (meestal onbewust) gebruik van je armen om jouw woorden kracht bij te zetten: je zwaait, je wijst, je maakt een vuist, … Opgepast met verkeerde interpretatie want cultureel zijn hier toch wel wat verschillen.
  • Oogcontact
    Het meeste dominante zintuig bij mensen is het visuele, vandaar dat oogcontact ook zo belangrijk is. Het kan van alles betekenen: belangstelling, interesse, genegenheid, vijandigheid, aantrekkelijkheid, …
  • Aanraking

    Denk maar eens aan de boodschap die je doorgeeft bij het volgende: een zwakke handdruk, een verlegen schouderklopje, een warme omhelzing, het aaien van jouw hoofd, het stevig vastnemen van jouw arm, …
  • Ruimte

    Heb je al eens meegemaakt dat jouw gesprekspartner altijd maar dichter en dichter kwam en eigenlijk binnendrong in jouw ruimte? Dat gaf je waarschijnlijk een heel oncomfortabel gevoel. We hebben allemaal nood aan een eigen fysieke ruimte. Dit kan uiteraard afhangen van cultuur,  de situatie en intensiteit van de relatie.
  • Stem
    Het is niet alleen wat je zegt, het is hoe je het zegt. Mensen letten tijdens ook op het volume, de intonatie, de frequentie, de verandering, jouw stopwoorden, … Hierdoor krijg je een bepaalde uitstraling: enthousiasme, desinteresse, boosheid, …

10 tips om jouw non-verbale communicatie nog te verbeteren

  1. Besteed aandacht aan non-verbale signalen
    Door aandacht te schenken aan onuitgesproken gedrag bij anderen, verbeter je jouw bekwaamheid van non-verbale communicatie.
  2. Zoek naar incongruent gedrag

    Als iemand zijn woorden niet overeenkomen met zijn non-verbaal gedrag, dan kan je maar beter opletten. Ja, vooral op zijn woorden!
  3. Concentreer je op de intonatie in jouw stem
    Observeer hoe anderen reageren op hoe je de dingen zegt.
  4. Gebruik goed oogcontact

    Iedereen kent het belang van oogcontact. Goed oogcontact is de balans vinden tussen te weinig en te veel: intervallen van 4 à 5 seconden kunnen helpen.
  5. Stel vragen over non-verbale signalen
    Indien je twijfelt over de interpretatie van non-verbaal gedrag, vraag het dan de ander door jouw interpretatie af te toetsen.
  6. Bewuster non-verbale communiceren
    Als je een presentatie moet doen of als je voor een groep moet spreken, ga dan op zoek hoe je jouw verhaal (de woorden, jouw verbale communicatie) kan versterken door te letten op jouw lichaamshouding, gebaren, stem, … (jouw non-verbale communicatie).
  7. Kijk naar het geheel van non-verbale signalen

    Eén gebaar kan verschillende betekenissen hebben of helemaal niets. Om nauwkeuriger de signalen te interpreteren, bekijk je best een geheel van signalen, zo kan je bepaalde patronen herkennen.
  8. Hou rekening met de context

    Bepaalde situaties zijn meer gepast dan andere om non-verbale communicatie bewuster in te zetten. Denk na over situaties waar je dit best wel kan doen.
  9. Verkeerde interpretatie van signalen is mogelijk

    Een sterke handdruk kan je interpreteren als een sterke persoonlijkheid, een zelfzeker persoon. Wat als de persoon artritis (gewrichtsontsteking) heeft? Bestudeer dus het geheel van non-verbale signalen.
  10. Oefenen, oefenen en oefenen
    Sommige personen zijn ongelooflijk goed in het juist interpreteren van non-verbaal gedrag. Door veel te oefenen zal jouw bekwaamheid om non-verbale signalen juist te duiden enorm verbeteren. Doe meer aan ‘People Safari’!

 
Blijf vooral jezelf!
non-verbale communicatie

10 tips om jouw non-verbale communicatie nog te verbeteren

Deel jouw ervaringen met deze tips in de ‘reageer-box’ hieronder
en ontvang gratis mijn boek “Leiding geven zonder kopzorgen“.
(Eerste reactie/punt = hoofdstukken 1 tem 4 ;
5 reacties/punten = hoofdstukken 5 tem 8 ;
10 reacties/punten = hoofdstukken 9 tem 12 ;
15 reacties/punten = hoofdstukken 13 tem 16 ;
20 reacties/punten = hoofdstukken 17 tem 20.)

Op jouw succes en geluk,
Benedict. 😉
 
NB: DEEL dit artikel a.u.b. met jouw netwerk, 
door op de Sociale Media-knoppen (Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+, …) hieronder te klikken, 
zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

  • Vanfleteren schreef:

    Hartelijk dank voor de tips.
    Denk wel dat de belangrijkste tip onderaan staat, i.e. Blijf vooral jezelf want als je hierin faalt dan ben je je geloofwaardigheid kwijt, niet alleen bij die ene communicatie maar ook mogelijks bij alle andere die volgen. Dus experimenteren en oefenen zeer zeker, probeer eventueel in het begin dingen uit in een omgeving waar impact van “er naast zitten” niet ze heel erg is.

    • Hele mooie aanvulling Tom.
      Experimenteer voorzichtig & veilig
      en wees vooral jezelf,
      op jouw succes. 😉

  • Gaan we proberen in praktijk te brengen!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >