4 Comments

 

De kracht van een inspirerend verhaal: … Steve Jobs: … ”Vind datgene waarvan je houdt”

Het vertellen en luisteren naar verhalen is iets van alle tijden en alle culturen. Het is iets dat heel inspirerend kan werken: het is ’food for thought’ of ’stof tot nadenken’.
Sterke leiders zijn meestal ook sterke verhalen vertellers. Ze begrijpen de kracht die uitgaat van een inspirerend verhaal.
Hieronder geef ik enkele uittreksels van een ontzettend inspirerende toespraak van Steve Jobs, toenmalig CEO van Apple & Pixar, die hij gaf in juni 2005 aan de Stanford University van Californië. Hij bouwde deze toespraak rond drie verhalen.
Waarschijnlijk denk jij ook aan een ander inspirerend verhaal. Ik nodig je graag uit om dit te delen in een commentaar hieronder, zodat jij hiermee ook anderen kunt inspireren.
Steve Jobs - Vind datgene waarvan je houdt

Steve Jobs: ”Vind datgene waarvan je houdt”


Ik wil jullie vandaag drie verhalen uit mijn leven vertellen. Meer niet. Slechts drie verhalen.

Het eerste verhaal gaat over het verbinden van de punten! (Connecting the Dots)


En zeventien jaar later ging ik studeren. Maar in mijn naïviteit koos ik een universiteit die bijna net zo duur was als Stanford, en al het geld dat mijn arbeidersklasse-ouders hadden gespaard ging op aan mijn collegegeld. Na zes maanden zag ik er de waarde niet meer van in. Ik had geen idee wat ik met mijn leven wilde en ook geen idee hoe studeren mij ging helpen daar achter te komen. En daar stond ik dan al het geld uit te geven dat mijn ouders hun hele leven gespaard hadden.  Dus besloot ik te stoppen en erop te vertrouwen dat het allemaal goed zou komen. Dat was best eng toen, maar achteraf was het een van de beste beslissingen die ik ooit gemaakt heb. Toen ik gestopt was, hoefde ik niet meer naar de verplichte colleges die niet interessant waren, en kon ik binnenlopen bij de colleges die wél interessant leken.
Niet alles was romantisch. Ik had geen kamer, dus sliep ik op de vloer bij vrienden, ik gebruikte het statiegeld van 5 cent op colaflesjes voor eten, en elke zondagavond liep ik 11 kilometer voor één goede warme maaltijd per week bij de Hare Krishna tempel. Maar toch, het was geweldig. Door mijn nieuwsgierigheid en intuïtie te volgen ben ik veel tegengekomen wat later van onschatbare waarde is gebleken.

Niets van dit had enige praktische toepassing in mijn leven. Maar tien jaar later, toen we de eerste Macintosh computer ontwierpen, kwam het allemaal bij me terug. En we stopten het allemaal in de Mac. Het was de eerste computer met prachtige typografie. Als ik nooit kalligrafie had gevolgd, had de ‘Mac’ dus geen verschillende of geproportioneerde lettertypen gehad. En aangezien Windows de Mac gewoon gekopieerd heeft, is het waarschijnlijk dat geen enkele pc die zou hebben. Als ik niet gestopt was, had ik nooit kalligrafie gevolgd, en hadden computers misschien niet de geweldige typografie gehad die ze nu hebben. Natuurlijk was het onmogelijk om de punten te verbinden toen ik nog studeerde en vooruit keek. Maar het was kristalhelder toen ik tien jaar later terug keek.
Nogmaals, je kan de punten niet verbinden als je vooruit kijkt; het kan alleen als je terug kijkt. Dus moet je erop vertrouwen dat de punten op een of andere manier verbonden worden in de toekomst. Je moet ergens op vertrouwen – je instinct, lot, leven, karma, wat dan ook. Deze aanpak heeft mij nooit teleurgesteld, en heeft al het verschil gemaakt in mijn leven.

Mijn tweede verhaal gaat over liefde en verlies. (Love and Loss)


Ik zag het toen niet, maar ontslagen worden bij Apple was het beste dat me had kunnen overkomen. De zwaarheid van succesvol zijn maakte plaats voor de lichtheid van weer een beginner zijn, minder zeker van alles. Het bevrijdde me om een van de meest creatieve periodes van mijn leven in te gaan.
Gedurende de volgende vijf jaar, begon ik een bedrijf genaamd NeXT, een ander bedrijf genaamd Pixar en werd ik verliefd op een geweldige vrouw die mijn echtgenote zou worden. Pixar maakte ’s werelds eerste computeranimatiefilm, ‘Toy Story’, en is nu de meest succesvolle animatiestudio ter wereld. En door een bizarre speling van het lot kocht Apple vervolgens NeXT, ik kwam dus weer terug bij Apple en de technologie de we bij NeXT ontwikkeld hebben staat in het midden van Apple’s huidige renaissance. En… Laurene en ik hebben een geweldig gezin samen.
Ik ben er vrij zeker van dat niets van dit alles gebeurd zou zijn als ik niet ontslagen was bij Apple. Het was een vies medicijn, maar de patiënt zal het nodig gehad hebben. Soms gooit het leven een baksteen naar je hoofd. Verlies je vertrouwen niet. Ik ben ervan overtuigd dat het enige wat mij op de been hield, was dat ik hield van wat ik deed. Je moet vinden waar je van houdt. En dat geldt net zozeer voor je werk als voor je geliefden. Je werk vult een groot deel van je leven, en de enige manier om echt tevreden te zijn is te doen wat jij als geweldig werk beschouwt. En de enige manier om dat te doen is te doen waar je van houdt. Als je het nog niet gevonden hebt, blijf dan zoeken. Leg je er niet bij neer. Net zoals met alle gevoelszaken, weet je wanneer je het gevonden hebt. En, net als elke goede relatie, wordt het beter en beter als de jaren verstrijken. Blijf dus zoeken. Leg je er niet bij neer.

Mijn derde verhaal gaat over de dood. (Death)

Toen ik 17 was, las ik een quote die ongeveer zo ging: “Als je elke dag leeft alsof het je laatste is, heb je het zeker een dag goed.” Het maakte indruk op me, en sindsdien, gedurende de afgelopen 33 jaar, heb ik elke ochtend in de spiegel gekeken en mezelf gevraagd: “Als vandaag de laatste dag van mijn leven was, zou ik dan doen wat ik vandaag ga doen?” En als het antwoord te vaak “Nee” was, wist ik dat ik iets moest veranderen.

Niemand wil sterven. Zelfs mensen die naar de hemel willen, willen niet sterven om daar te komen.
En toch is dood de bestemming die we allen delen. Niemand is er ooit aan ontkomen. En zo hoort het ook, omdat de dood waarschijnlijk de beste uitvinding van het leven is. Het is de veranderaar van het leven. Het vervangt het oude door het nieuwe. Nu zijn jullie het nieuwe, maar ooit, niet zo heel ver weg, zullen jullie geleidelijk aan oud en vervangen worden. Sorry dat ik zo dramatisch ben, maar het is wel waar. Jullie tijd is beperkt, dus verspil het niet door iemand anders leven te leven. Laat je niet strikken door dogma’s – leven met het resultaat van andermans denken. Laat jouw eigen stem niet verdrinken door het lawaai van andermans. En het belangrijkste: heb de moed om je hart en intuïtie te volgen. Zij weten wat je wilt worden. De rest is bijzaak.

Stewart en zijn team publiceerden verschillende delen van deze ‘The Whole Earth Catalog’, en toen ze klaar waren, brachten ze een laatste editie. Het was midden jaren 70, en ik was net zo oud als jullie. Op de achterkant van de laatste editie stond een foto van een landweg tijdens de vroege ochtend, zo’n weg waar je terecht kan komen als je gaat liften, mocht je zo avontuurlijk zijn. Eronder stonden de worden: “Blijf Hongerig. Blijf Dwaas.” Het was hun afscheidsboodschap. Blijf Hongerig. Blijf Dwaas.

Steve Jobs: ”Vind datgene waarvan je houdt”

Als extra geef ik je nog de link naar de video van deze toespraak met de Nederlandstalige ondertitels. Zo kan je het nog eens horen en zien live gebracht door Steve Jobs.
http://www.youtube.com/watch?v=MNZWpFedzTo
 

Deel jouw inspirerend verhaal met onze community in een commentaar hieronder en inspireer direct ook anderen.

Na het posten van jouw commentaar hieronder, geef ik je graag een bedanking.
Je krijgt een extra korting op mijn volgende startworkshop.

Alvast dank om onze community mee te inspireren.
Inspirerende groetjes en vertel ook eens een verhaal,
Benedict.
NB: DEEL dit artikel a.u.b. met jouw netwerk, 
door op de sociale media knoppen hier onder te klikken, 
zodat de mensen in jouw netwerk hier ook kunnen van genieten. Alvast hartelijk dank voor jouw actieve medewerking aan de uitbreiding van onze community.

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

  • Peter Dewulf schreef:

    Graag deel ik met jullie een ervaring.
    Gisteren mocht ik wat later op het werk zijn in Brussel omdat ik pas om 9u vergadering had.
    Ik ben toch op tijd vertrokken en zoals anders dezelfde bus en trein genomen zodat ik wat tijd had.
    Ik koos voor een ontmoeting met enkele dakloze bedelaars.
    Eentje in het Zuidstation, een ander in Metrostation Madou.
    Ik gaf hen een boterham en enkele minuten aandacht.
    Ik luisterde naar hun verhaal, al verstond ik niet alles : ze glimlachten.
    Zelf heb ik hiervan – op wat honger na – geen hinder ondervonden.
    Bewust géén selfie gemaakt.

    • Super bedankt voor jouw persoonlijk en inspirerend verhaal.
      Peter, wat is het belangrijkste dat je meeneemt uit deze speciale belevenis?

  • Peter Dewulf schreef:

    Uit deze inspirerende ervaring onthoud ik dat mensen ontmoeten door naar hun verhaal te luisteren toch wat tijd vraagt, maar vooral de bereidheid om even echt op hen te focussen en jezelf in de schaduw te zetten. Mensen in armoede (en wie is dat niet?) hebben vooral honger naar herkenning én erkenning. Mensen die genegeert worden, gaan (figuurlijk) dood. Conclusie : Een inspirerend leider neemt regelmatig tijd om actief te luisteren naar de verhalen van zijn medewerkers.

    • Wat een schitterende belevenis en wat een mooie conclusie. 😉
      Wie deelt ook zijn/haar inspirerend verhaal?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >