0 Comments

 

Geven of geef …

Eens een artikel met een hele korte titel: geven of geef …
Ik deel je graag een verhaal dat ik zelf recentelijk heb beleefd.
Geven, geef ...

Geven of geef …

Enkele maanden vernam ik via de sociale media dat Freddy Depickere een boek zou schrijven. Ik wist toen nog niet waarover. Maar ik was uiteraard wel geïnteresseerd om dit te weten. De maanden vliegen voorbij, tot … Enkele weken geleden ik vernam dat Freddy zijn boek had geschreven en uitgegeven ‘De moed om je hart te volgen! Overwin je angsten.’
Freddy nam enkele maanden geleden deel aan een ‘Start 2 Lead‘ van mijn ‘School voor Leiderschap‘ en ik was nieuwsgierig om te lezen wat hij schreef. Ik bestelde het boek op basis van de titel. Enkele dagen nadien doe ik mijn brievenbus open. Ik zie daar 2 pakketjes in liggen die een boek bevatten.

Geven of geef …

Ik doe de eerste omslag open en vind er Freddy zijn boek. Ik doe de tweede omslag open en vind er eveneens Freddy zijn boek. Om eerlijk te zijn ik vermoedde al iets. Ik stuurde een mail naar Freddy met de vraag ’naar welk adres ik het 2de boek mocht terugsturen?’. En hij antwoordde me: “Het 2de boek is een geschenk van mij om door te geven aan iemand waarvan je denkt die ervan zal genieten.” Waouw … schitterend.

Geven of geef …

Gisterenavond beëindigde ik het lezen van het boek: ik heb er van genoten Freddy, korte krachtige gemakkelijk leesbare hoofdstukken, heel herkenbaar. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar iets anders in zijn leven, die twijfelt, die er écht wil voor gaan.
Daarnet sla ik het boek willekeurig open en lees ik ‘Besluiteloosheid is een van de belangrijkste oorzaken van mislukking.’ Amai, die komt binnen.
De moed om je hart te volgen. Overwin je angsten.

Geven of geef …

Vandaag gaf ik dag 3 van een leiderschapstraining met een collega: ‘Sterk en comfortabel leiderschap start bij jezelf‘. Ik vertelde Jo dat ik graag een boek zou willen weggeven op het einde van de training. Ja, juist, ik wilde het 2de exemplaar van Freddy’s boek weggeven, ik vond dit een super moment. Ik wist nog niet aan wie, dat vond ik ook niet zo belangrijk. Ik geloofde dat het boek een goede ontvanger zou krijgen.
Op het einde van de training geef ik aan iedereen een klein briefje en vraag aan de 15 deelnemers om hun voornaam te noteren op het briefje indien ze geïnteresseerd zijn het boek van Freddy te ontvangen. Iedereen heeft zijn briefje teruggeven, ik weet niet wie er wel en wie er niet ingevuld heeft, maar dat maakt voor mij niet uit. Ik zou nadien door een ‘onschuldige hand’ bepalen wie het jou worden. Uiteindelijk heb ik het boek aan Lars gegeven. Het voelde heel goed aan.

Geven of geef …

Waarom doe ik dit?
Ik vind het een boeiend en leerrijk boek en het is een opportuniteit. Bijkomend ‘leaders are always readers‘, dus een boek past wel binnen de context van de opleiding. En bijkomend … vind ik het belangrijk als leidinggevende om te gevenzonder te denken aan … het krijgen of ontvangen. Ik weet niet wat er mee zal gebeuren (om eerlijk te zijn, ik ben wel een beetje nieuwsgierig).
Beste Lars, alvast heel veel lees- en leergenot, …
Beste Freddy, nogmaals super bedankt voor jouw boek (ja, de beide exemplaren), …
op jullie succes en geluk, Bene 😉

Geven of geef …

In het woord leidinggevende zit het werkwoord geven verwerkt. Dit hoeven niet altijd materiële zaken te zijn. Je kan ook anders geven …

Wanneer en wat heb jij eens gegeven als leidinggevende? En wat was de impact, het effect hiervan? Hoe voelde jij je? En de ontvanger?

Op jouw geluk en succes, Benedict.

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>