2 Comments

 

7 technieken om sneller en beter beslissingen te nemen

De manier waarop we beslissingen nemen bepaalt ons leven. Een beslissing die we gisteren genomen hebben, heeft een invloed op waar we nu staan en wat we nu doen. Elke dag nemen we honderden beslissingen, waarschijnlijk zelfs miljoenen micro-beslissingen. Dit gaat van onze focus (op wat richten we onze aandacht) via hoe een email beantwoorden naar wat we gaan eten straks. Als je beter beslissingen kunt nemen, zal jouw dagelijkse productiviteit ook merkelijk stijgen.
Organisaties die flexibel zijn en snel beslissingen nemen, overleven gemakkelijker in deze complexe en snel veranderende wereld. Als leidinggevende verwachten jouw medewerkers en jouw leidinggevenden dat je beslissingen neemt. Beslissingen nemen is niet altijd eenvoudig. Soms herkennen we ons in één van de volgende omschrijvingen: analist, denker, perfectionist, piekeraar, trage beslisser, uitsteller. Je bent gelukkig niet de enige. Je kan echter technieken, tips toepassen om sneller en beter beslissingen te nemen.

“De beste beslissing is de beslissing die goed is,
de tweede beste beslissing is de beslissing die fout is en
de slechtste beslissing is degene die men niet neemt.”
(Theodore Roosevelt)

sneller en beter beslissingen nemen

7 technieken om sneller en beter beslissingen te nemen

1. Aanvaard mislukkingen
De grootste angst voor trage beslissers is waarschijnlijk dat de beslissingen zullen leiden tot slechte resultaten. Je compenseert dit door te denken en te denken, waardoor je op bepaalde momenten twijfelt aan de besluitvorming. En misschien ook totaal herbegint. Uiteindelijk lopen we het risico om niet te beslissen en verliezen hierdoor heel wat tijd en energie.
Uitstellen van de beslissing te nemen is erger dan het nemen van een slechte beslissing. Slechte beslissingen kun je herstellen, je kan er ook uit leren. Het niet nemen van een beslissing betekent dat je niet kan bepalen hoe je leven er zal uitzien, dat je jouw leven niet in handen neemt. Als je faalangst hebt, dan zal er iemand anders beslissen in jouw plaats!
2. De 2 minuten regel
Het idee achter deze techniek dat je jezelf verplicht om tegen een deadline een beslissing te nemen. Wanneer je een beslissing moet nemen, dan zet je de timer aan en je begint het proces. De tijdslimiet forceert je om heel snel een overzicht te maken van de pro’s en contra’s en om te beslissen. De eenvoud van deze techniek maakt deze laagdrempelig.
Als je een trage beslisser bent, dan zal deze tip jouw leven redden. Het moet niet altijd 2 minuten zijn, alles tussen 1 en 5 minuten werkt.
3. Denk zwart/wit
Er zijn soms momenten waar je veel te veel keuzes hebt. Overvloed kan je overdonderen, waardoor je blijft analyseren en analyseren. En uiteindelijk niet tot een besluit komt. Overloop elke keuze en bepaal of die goed of slecht is, enkel dit, niet meer en niet minder. Zo verwijder je heel eenvoudig de minder optimale beslissingen.
Deze techniek werkt heel goed voor analisten, die altijd maar verder de opties willen analyseren, in vraag stellen.
4. Focus op het nu
Als je kijkt naar het breder plaatje van een beslissing, wil je misschien zien hoe je beslissingen een invloed zullen hebben op de toekomst. Mentaal is dit een heel zwaar proces omdat je probeert om elke stap samen met haar mogelijke gevolgen te zien. Het is beter je energie te sparen en de best mogelijke oplossing te proberen. Leef in het moment, focus op het nu, neem een beslissing op basis van het gemak, de eenvoud van de volgende stap. En dit doe je voor elke (volgende) stap.
5. Leg criteria vast
Leg bepaalde criteria vast vooraleer je over gaat tot de beslissing en neem een beslissing als je deze informaties hebt. Beperk je tot deze criteria en informaties. Het op zoek gaan naar bijkomende informaties vraagt bijkomende tijd en is dus een extra kost. Bijvoorbeeld: ik zal bellen als ik beschik over ABC, DEF en GHI. Heb ik deze informaties, dan bel ik. Heb ik deze gegevens nog niet, dan zoek ik eerst verder naar de informaties.
6. Steek ze in een hoed
Indien alle opties ongeveer een gelijke waarde hebben, schrijf dan de beste oplossingen op aparte briefjes en plaats ze in een hoed of een doos. De beslissing is de oplossing die je willekeurig trekt. Belangrijk is om er dan ook effectief voor te gaan.
7. 80/20
De 80/20 regel van Pareto (80 % van de uitkomsten worden veroorzaakt door 20 % van de oorzaken) kunnen we toepassen op hoe we beslissingen nemen. In de meeste situaties, kan je 80 % van de informaties verzamelen tijdens de eerste 20 % van de beschikbare tijd. De extra 20 % aan gegevens die je zou verzamelen, tijdens de volgende 80 % van de tijd, zullen de kwaliteit van de beslissing niet echt veel verbeteren.
Praktisch: hoe pas je dit toe? Eerst bepaal je de top 5 informaties die je nodig hebt om de beslissing te nemen. Dan selecteer je de 4 allerbelangrijkste uit deze lijst van 5. Als je deze informaties opzoekt en hebt, dan heb je 80 % van de nodige informaties. De overige 20 % maken weinig verschil uit. Neem je ervaring en intuïtie en maak een goede beslissing, je zal dit sneller doen dan voorheen.
Tot zover de 7 technieken om sneller en beter beslissingen te nemen.
sneller en beter beslissingen nemen

Wat doe jij om sneller en beter beslissingen te nemen?

Deel jouw technieken in een commentaar hieronder.

Groetjes en geniet van je volgende beslissing,
Benedict.
NB: DEEL dit artikel a.u.b. met jouw netwerk, 
door op de sociale media knoppen hier onder te klikken, 
zodat de mensen in jouw netwerk hier ook kunnen van genieten. Alvast hartelijk dank voor jouw actieve medewerking aan de uitbreiding van onze community.

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

  • Een boeiend onderwerp en goeie handvaten in dit artikel om af en toe eens bij stil te staan, zo lijkt mij, voor elkeen die professioneel “involved” is met leiderschap en beslissen.
    Zo is het … de taak van een coach / trainer, met name : aanzetten tot stilstaan bij, reflectie, tot bewust zijn of worden …
    Hierbij een mogelijks interessante (?) aanvulling, bedenking vanuit mijn ervaring (for what it’s worth ?).
    De beste beslissing lijkt mijn inziens, de beslissing die je aangedragen wordt in het moment hier en nu, whatever de beslissing of de techniek die daarmee gepaard gaat.
    Een mogelijks bijkomende (en mijn inziens krachtige, zij het mogelijks moeilijker onmiddellijk toe te passen – zeg maar eerder ‘slow-food’) tip is dan ook :
    (Leer) flexibel openstaan, alert en receptief worden, zijn en blijven voor alle signalen, raadgevingen die je voortdurend aangedragen worden vanuit allerlei mogelijke hoeken.
    En dat kunnen soms ook heel onverwachte hoeken zijn : een spelend kind in het park, een dialoog met mijn dochter, een beeld, een toevallige gebeurtenis, een statement van een vriend, een debat op televisie,maar natuurlijk ook de feedback, acties en reacties op de werkvloer, en nog oneindig veel andere gebeurtenissen en interacties die wij dagelijks ervaren.
    Kortweg : Een aanvullende tip is : Ontwikkel je intuitie (= resultaat van al je ervaringen, observaties en dingen die je ooit leerde – en bovenstaande artikel en tips kunnen daar zeker een deel van zijn). Ontwikkel een zeker fundament, voedingsbodem, attitude om goede beslissingen te kunnen nemen. En laat je dan leiden door deze voedingsbodem, zonder vooraf vast te houden aan bepaalde dogmas, regels, technieken.
    Soms zal je weten/voelen dat het nodig is om snel te beslissen, soms net niet. Soms zal de hoed aangewezen zijn soms net niet. Soms zal je je beslissing beter uitstellen, soms net niet. Soms voel je dat het moment daar is om te beslissen, soms zal je weten, voelen dat de beslissing nog moet groeien. Laat ze dan ook groeien (Let op het verschil tussen beslissing nog laten groeien en onnodig uitstellen !)
    Kortom, goeie beslissingen nemen, lijkt mij niet zozeer een kwestie van regels of technieken toepassen, dan wel een kwestie van ontwikkelen van een attitude van waaruit goede beslissingen voortkomen :
    Zien, horen, luisteren, observeren, openstaan voor, leren, …
    Zien en dan zijn …. en je dan laten leiden (zonder moeten, zonder meer) en dan weet je (niet alleen met je rationele techniek maar met je hele zijn) wat en wanneer op dat moment de beste beslissing is die je in de volledige context van dat moment kan nemen (of nog niet kan nemen (knipoog :-))
    Tot slot lijkt het mij dat (zelf) geen beslissing nemen of niet tussenkomen ook een bewuste beslissing kan zijn die tot prachtige resultaten kan leiden …
    “Ik ben een manager en ik wil concrete resultaten zien”.
    Toen ging hij rustig zitten, sloot zijn ogen …

    Zonder zich te laten opjagen door externe factoren,
    trouw aan zijn innerlijke motivatie, kompas en ware noorden.
    Glad to learn from any reactions
    Jo

    • Dankjewel Jo voor jouw waardevolle aanvulling.
      En wat een interessante tip: “ontwikkel je intuïtie”.
      “Soms zal je weten/voelen dat het nodig is om snel te beslissen, soms net niet.”
      “Let op het verschil tussen beslissing nog laten groeien en onnodig uitstellen!”
      Da’s inderdaad een wereld van verschil.
      Bijkomend denk ik: hoe wordt dit gezien en beleefd door de medewerkers?
      En hoe maak ik dit ook duidelijk als leidinggevende?
      “Zien en dan zijn … en je dan laten leiden.”
      Dit deed me denken aan een uitspraak van Steve Jobs:
      “Als je het nog niet gevonden hebt, blijf dan zoeken.
      Leg je er niet bij neer.
      Net zoals met alle gevoelszaken, weet je wanneer je het gevonden hebt.”
      Nogmaals hartelijk dank voor jouw verhelderende aanvullingen.
      Ben ook benieuwd naar andere reacties en bijkomende tips rond beslissen plaats ze hieronder in een commentaar. 😉

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >