10 Comments

 

Hoe burnout voorkomen bij jouw medewerkers?

In een vorig artikel rond burnout, hebben we ons gefocust op burnout herkennen, namelijk de oorzaken en de gevolgen. In dit artikel bouwen we hierop verder en gaan we op zoek naar hoe burnout voorkomen bij je medewerkers.

Geen enkele manager, leidinggevende, teamleader, … wil dat zijn/haar talenten/medewerkers een burnout krijgen. De meeste weten echter pas dat hun medewerker wordt verbrand als het te laat is.
Hieronder geven we je een lijst van 25 praktische en direct toepasbare tips in het kader van burnout voorkomen. Telkens geven we jou ook een mogelijke actie, zodat je hiermee direct aan de slag kan gaan.

Burnout voorkomen: 25 praktische & direct toepasbare tips

  1. Aanvaard extra werkprojecten: aanvaard dat medewerkers zich ook kunnen bezig houden met iets anders dan hun pure job, dit kan een extra werkproject zijn (mogelijke actie zorg dat iedereen van jouw team iets extra’s doet buiten de job, bv een bedrijfsfeest organiseren).
  2. Plan breaks in: promoot een middagpauze van een uur en een voor- en namiddagpauze van 15’, waarbij er mogelijkheid is voor een sociale babbel, persoonlijke telefoontjes, … (mogelijke actie: neem de pauzes samen met jouw team).
  3. Wees flexibel: als een deadline of doel niet realistisch is, verander het dan zodat het bereikbaar wordt of als de persoon niet de geschikte persoon is, verander deze door iemand anders (mogelijke actie: volg projecten aandachtig op).
  4. Erkennen, belonen en bevorderen: uitstekende bijdragen van alle medewerkers aan het bedrijf zijn belangrijk en worden best ook erkend (mogelijke actie: belonen van biezondere prestaties met schouderklopjes, bonussen, prijzen en/of promoties).
  5. Volg passies: zorg er voor dat ieder teamlid gepassioneerd is over hetgeen hij/zij doet (mogelijke actie: maak een overzicht van de passies van jouw medewerkers).
  6. ‘Moet Hebben’-momenten: geef je medewerkers ook ‘moet hebben’-momenten, als ze bijvoorbeeld bij hun kinderen moeten zijn voor een muziek examen (mogelijke actie: luister naar je medewerkers wat zij belangrijk vinden thuis en reageer hier op).
  7. Voorzie de juiste middelen: help jouw medewerkers succesvol te zijn door hen te voorzien van de juiste en goede middelen (mogelijke actie: maak een overzicht van de behoeftes van je medewerkers).
  8. Train jouw team: zorg er voor dat alle teamleden hun job kennen en goed kunnen uitvoeren (mogelijke actie: maak een persoonlijk ontwikkelingsplan op voor elke medewerker).
  9. Ken je medewerkers: besteed tijd om elke medewerker op een persoonlijke manier te kennen (mogelijke actie: ga met iedereen eens persoonlijk lunchen om te praten over niet-zakelijke onderwerpen).
  10. Wees realistisch bij het toekennen van taken: werk is uitdagend voor mensen totdat het overweldigend wordt (mogelijke actie: pas jouw werklastverdeling aan).
  11. Trakteer eens je team: verras eens jouw team door hen te trakteren (mogelijke actie: kerstontbijtvergadering, nieuwjaarsdrink buiten kantoor, …).
  12. Laat medewerkers deelnemen aan bedrijfsbeslissingen: maak iedere werknemer een kapitein van een bepaald domein en stel hem in staat om beslissingen te nemen die de onderneming beïnvloeden (mogelijke actie: wie kan ik laten meewerken aan wat?).
  13. Behoud redelijke werkuren: zorg er voor dat je medewerkers redelijke werkuren presteren en dat dit voor iedereen ook ongeveer gelijk is (mogelijke actie: maak een tabel op met voor elke medewerker het aantal gepresteerde werkuren).
  14. Bied voldoende steun: besteed als leidinggevende voldoende tijd om te luisteren naar de bezorgdheden van je medewerkers (mogelijke actie: schep duidelijkheid ivm jouw bereikbaarheid en toegankelijkheid).
  15. Maak een leuke werkomgeving: een werkplek die inspirerend werkt, zal burnout enorm verminderen (mogelijke actie: moedig je team aan om een super-leuke werkomgeving te maken waar het plezierig is om te werken).
  16. Bepaal duidelijke rollen: zorg er voor dat ieder teamlid een specifieke functiebeschrijving heeft, deze rol ook begrijpt en bewust is van de verwachte bijdrage aan de organisatie (mogelijke actie: heb voor iedereen van jouw team een duidelijke en actuele functiebeschrijving).
  17. Maak elke medewerker verantwoordelijk voor het voorkomen van burnout: heb een beleid van ‘als je iets ziet, zeg iets’ (mogelijke actie: stimuleer je medewerkers om jou te waarschuwen als zij vermoeden dat een collega aan het opbranden is).
  18. Creëer een ondersteunende cultuur: zorg er voor dat iedereen van je team ook iedereen ondersteunt en erken voorbeeldgedrag op dit vlak (mogelijke actie: ondersteun actief jouw medewerkers zodat jij een voorbeeld bent).
  19. Beter omgaan met stress: help je medewerkers hun vermogen te verhogen om stress te behandelen en voorkomen (mogelijke acties: leer ontspanningstechnieken).
  20. Team laten samen spelen: een team dat samen speelt blijft bij elkaar, bouw aan teamspirit, jobsatisfaction, … (mogelijke actie: hoe kunnen wij op een creatieve, leuke manier bouwen aan ons team?).
  21. Wees eerlijk: altijd er voor zorgen dat beslissingen eerlijk en ethisch zijn (mogelijke actie: vraag nooit aan een medewerker een taak te voltooien die onethisch is).
  22. Geef voldoende feedback: medewerkers moeten weten wanneer ze topprestaties leveren en ook wanneer ze de bal hebben misgeslagen (mogelijke actie: neem tijd om alle medewerkers directe feedback te geven).
  23. Moedig de sociale relaties aan: hoe beter de sociale relaties, hoe beter je team ook gaat presteren, humor is hierbij heel belangrijk (mogelijke actie: zorg af en toe voor iets humoristisch op de werkplek).
  24. Maak van je werkplek een thuis: zorg er voor dat je medewerkers zich ook thuis voelen (mogelijke actie: samen met je team naar acties zoeken om het ‘thuis’ gevoel te versterken).
  25. Laat hun stem horen: wanneer een medewerker frustraties heeft of een probleem uit, pak dit dan ook direct op (mogelijke actie: leg hen uit welke acties je zult ondernemen of geef uitleg waarom je niet kunt voldoen aan hun behoeftes).

Tot zover 25 praktische & direct toepasbare tips in het kader van burnout voorkomen.

Van ’CC’ (’Command & Control’) naar ’CC’ (’Communicate & Cooperate’)

Burnout is een veel voorkomend verschijnsel waar niemand immuun voor is. Burnout herkennen en voorkomen is bijgevolg heel belangrijk voor leidinggevenden.

Het is belangrijk om de werkomgeving te structureren, zodat iedere medewerker zich gelukkig en gemotiveerd voelt en de nodige tools en ondersteuning heeft om te kunnen slagen in zijn/haar job. Want het laatste wat je wilt is te veel stress, ontevreden medewerkers, verminderde prestaties, …
Werk aan een fantastisch team, een stimulerende werkomgeving, motiverende medewerkers, …

Wat is jouw ervaring met burnout voorkomen?

Alvast super bedankt voor het delen van jouw antwoorden, inzichten en ervaringen.
Collega-teamleiders gaan hier ook uit leren.

‘Kom In Actie’

Groetjes en op jouw succes,
Benedict. 😉

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

  • Dankjewel voor deze schitterende tips, Bene.
    Alle leidinggevenden zouden deze moeten toepassen!
    Vele groeten,
    Wim

    • Graag gedaan Wim en super bedankt voor jouw warme feedback.
      Alvast dank voor het delen van dit artikel met anderen zodat alle leidinggevenden dit zouden kunnen toepassen.
      Samen werken aan een betere wereld.
      Tot binnenkort en nog veel succes en geluk, Bene.

  • Hallo Bene! Ik dacht ik loop ze even af maar “hij” staat er inderdaad niet bij….Dus bij deze mijn kleine, maar hoop waardevolle, aanvulling. 🙂
    Een burn-out of wat dan ook kan je ook oplopen als thuis bijvoorbeeld ziekte om de hoek komt kijken. Veel werkgevers gaan hier in het begin wel eventjes goed mee om maar na enige tijd is men het zat en komt er weer meer druk op de ketel. Met als gevolg een gedemotiveerde werknemer die waarschijnlijk vaak ziek zal zijn of een burn-out oploopt. Er zij werkgevers die dit echt anders aanpakken en precies het tegenover gestelde doen. De werknemer in zo’n situatie juist alle ruimte geven met alle positieve gevolgen, voor beide partijen, van dien.
    Hartelijke groet,
    Hester

    • Dankjewel Hester, voor deze waardevolle aanvulling:
      “geef ruimte en je krijgt positieve gevolgen”.
      Da’s dus nummer 26.
      Wie geeft de volgende tip om burnout te voorkomen?
      Alvast dankjewel om jouw extra tips te delen. 😉

  • Graag gedaan Bene! Met z’n allen zijn wij in staat de wereld een beetje mooier te maken :-))

    • Mooi geschreven en gezegd: jij doet het ook, tot een volgende en
      … op jouw succes en geluk. 😉

  • gerda serbruyns schreef:

    TIP: Toon respect en waardering voor (het werk van) medewerkers die wegens burn-out zijn uitgevallen. Zij zijn geen zwakkelingen maar net personeelsleden die heel veel / te veel hebben geïnvesteerd in het werk. Bekijk samen met het team hoe jullie dit in de toekomst kunt voorkomen:’En, wat hebben wij geleerd ?’.

    • Super bedankt Gerda.
      Da’s tip 27: Toon respect en waardering voor (het werk van) medewerkers die wegens burn-out zijn uitgevallen.
      Schitterend staaltje van sterk leiderschap.
      Wat was de impact hiervan op jou en jouw team?
      Alvast bedankt om dit nog te delen, op jouw succes en geluk, Bene. 😉

  • Ha Bene, een mooie en zeer waardevolle lijst! Misschien als aanvulling: ken jezelf!
    Als ervaringsdeskundige en transitiecoach kan ik zeggen dat dat een groot verschil kan maken.
    Ik streef naar organisaties waar niemand meer ziek wordt van of door hun werk!

    • Dankjewel Karin voor jouw feedback en waardevolle aanvulling:
      … Ken Jezelf! … 😉
      Daar start bijna alles mee.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >