15 Comments

 

21 leiderschapstips die mijn leven veranderden

Had ik in mijn beginperiode het onderstaande geweten dan had het er anders uit gezien.
Dit niet alleen voor mij maar vooral ook voor mijn medewerkers.
En onrechtstreeks dus ook voor hun families en de organisatie waarvoor ik/wij werkten.
Ik bundel hieronder graag 21 leiderschapstips die mijn leven veranderden.
Ik deel ze graag met jou omdat ik hoop dat het jou kan helpen om jouw leidinggeven te vergemakkelijken en om jou sneller ook tot betere resultaten te laten komen.
Alvast veel leesgenot en vooral veel succes met de toepassing.

21 leiderschapstips die mijn leven veranderden

  1. Anderen weten meer dan ik
    Hoeveel keer heb ik niet tegen de muur gelopen doordat ik dacht dat ik alles beter wist? Op het moment dat ik besefte dat anderen, mijn medewerkers, het eigenlijk beter, ja zelfs veel beter wisten, ging er voor mij een nieuwe wereld open. Ja, een wereld met ontzettend veel mogelijkheden. Ik moest wel mijn ego voor opzij zetten. En dat was niet gemakkelijk.
  2. Behandel gelijken ongelijk
    Met gelijken bedoel ik je medewerkers. Je medewerkers zijn eigenlijk niet gelijk. Ze doen niet allemaal dezelfde taken en hebben niet allemaal hetzelfde niveau van ontwikkeling. Dus om dit in goede banen te leiden, verwacht dit wel een bepaalde flexibiliteit in jouw leiderschapsstijl. Toen ik dit nog niet wist. Dan gaf ik aan iedereen op dezelfde manier leiding, toch gemakkelijk voor mij en ja, zo is leiding geven ook wel eenvoudig. Gevolg was wel dat ik medewerkers die een totaal nieuwe taak kregen volledig verloor en dat medewerkers met jaren ervaring geen goesting hadden om met enthousiasme te werken.
  3. Binnen beginnen, buiten winnen
    Als je wilt buiten winnen, als je wilt dat jouw team/organisatie positief gepercipieerd wordt, dan is het belangrijk dat niet alleen de buitenkant er goed uitziet maar dat vooral eerst de binnenkant ok is. De binnenkant, jouw interne werking, is enorm bepalend voor wat er gezien wordt buitenaf. Als jouw medewerkers gelukkig zijn, zullen zo ook veel beter presteren. Dit is een waarborg voor duurzame resultaten en dus een betere wereld.
  4. Communiceer, communiceer, communiceer
    Ik weet het dit is een open deur intrappen. Hoeveel keren hoor ik leidinggevenden zeggen: ja, ik wil wel communiceren maar ik heb er geen tijd voor. Je kan het ook wat omdraaien en zeggen wat gebeurt als je niet meer communiceert. Het antwoord is duidelijk. Het doen is echter niet zo eenvoudig want je zal jouw gewoontes moeten aanpassen. Wees nu eens eerlijk: hoeveel tijd duurt het soms om iets te communiceren? Dus … ja, doe het maar.
  5. Continu verbeteren
    Ben jij ook een perfectionist? Heb je al eens stilgestaan hoeveel tijd je soms verliest? Er is een oplossing namelijk continu verbeteren. Wees sneller tevreden. Aanvaard eens dat iets niet volledig in orde is of anders gezegd dat iets al zeer goed is, maar toch nog wel kan verbeteren. En ga nadien op zoek hoe je dit voortdurend kan verbeteren. Uiteindelijk zal je komen tot iets dat nog beter is dan je ‘oorspronkelijk perfecte ding’.
  6. Denk en werk aan de lange termijn
    Veel leidinggevenden kijken naar de korte termijn. Ze willen dat het dagdagelijks goed functioneert. En da’s best prima. Er is echter meer dan dat. Denk vooral ook aan de lange termijn: waar wil jij naar toe met jouw team? Integreer jouw lange termijn visie in de lange termijn van jouw organisatie. Samen een visie realiseren en delen. Indien die er niet zou zijn, ga voor jouw/jullie lange termijn visie. Dit zorgt immers ook voor inspiratie, energie en motivatie.
  7. Durf jezelf bloot geven
    Mag ik mijn zwakheden tonen? Ik dacht in het begin van mijn loopbaan als leidinggevende dat een leidinggevende sterk moet zijn en dat hij (maar ook zij) haar zwaktes niet toont. En om eerlijk te zijn dit gaf me ook wat sterkte in het begin. Ik vond me stoer. Maar ook ik wist het op bepaalde momenten niet en deed maar alsof ik het wel wist. De eerste maal dat ik mijn zwaktes toonde, ttz dat ik toegaf dat ik het ook niet wist, dat was moeilijk voor mij, best lastig. Het effect, de erkenning, het respect dat je hierdoor krijgt is ongelooflijk. Het geeft je een enorm steun om zo verder te doen.
  8. Geef leiding vanuit jezelf
    In het begin gaf ik leiding volgens hetgeen ik had geleerd. Ik baseerde me op de kennis die ik had opgedaan en paste toe. Spijtig genoeg was dit met weinig passie. Ik kopieerde wat ik geleerd had maar er zat geen ziel in. Leiding geven vanuit jezelf, vanuit wat écht goed voelt voor jou, is gemakkelijker en vraagt minder energie.
  9. Geloof in jezelf
    Je kent waarschijnlijk het gezegde ‘je kan meer dan je zelf denkt’. Wel deze is inderdaad ook van toepassing op leidinggevenden. Geloof in jezelf, geloof in je eigen kunnen, geloof er in dat je zal slagen. Dit geloof geeft jouw vertrouwen om verder te gaan, om door te gaan ook als het wat moeilijker is. Ja, je gelooft in ’na regen komt zonneschijn’. En bijkomend straal je dit geloof ook uit op jouw medewerkers, waardoor zij ook die positieve energie voelen en kunnen verder uitdragen. ‘Winnaars geven niet op, verliezers winnen nooit’.
  10. Goed voorbeeld doet volgen
    Ja, dat klinkt waarschijnlijk als een slogan. Heb je kinderen, denk dan even aan jouw kinderen. Heb je (nog) geen kinderen, denk dan even aan jouw jeugd. Kinderen volgen hun ouders. Ze volgen zowel het goede voorbeeld als het slechte voorbeeld, zo kopiëren wat ze zien. Ook medewerkers kopiëren het gedrag van hun leidinggevenden. Als jij het voorbeeld geeft dan volgen, goed of minder goed.
  11. Heb aandacht voor relaties
    Resultaten zijn belangrijk, daar ben ik het volledig mee eens. Resultaten alleen dat werkt spijtig genoeg niet meer. Het is als het ware dat je de citroen uitperst, als hij leeg is, dan komt er geen resultaat meer. Ik verwaarloosde in het begin enorm de relaties. Ja, echt waar, zowel de relaties met mijn medewerkers als met mijn leidinggevenden. Achteraf gezien was dit een hele grote misser. Relaties zijn namelijk het fundament van resultaten. Als je goede relaties hebt, dan krijg je ook goede duurzame resultaten.
  12. Leer Levenslang
    Wat heb je nog te leren als leidinggevende? Wel, de dag dat je zegt: ‘niets meer ‘ is het eigenlijk gedaan met jouw groei als leidinggevende. En zal je heel snel stagneren, ttz je zal niet meer vooruitgaan. In deze continu veranderende wereld betekent ter plaatse trappelen ook achteruitgang. Er is wel altijd iets dat je kan leren. Al is het maar iets heel klein dat je nadien gaat toepassen. Iets klein consequent toepassen zorgt voor iets heel groots.
  13. Minder spreken meer luisteren
    Luisteren is niet eenvoudig. We zijn niet gemaakt om te luisteren. Alhoewel we hebben toch 2 oren en 1 mond. Laat ons deze ook in die verhouding gebruiken als we communiceren. Ik hoor soms leidinggevenden zeggen dat ze veel communiceren. Als ik dan doorvraag dan zeggen de meesten ‘wel, ik spreek toch veel met mijn medewerkers’. Ok, da’s prima en hoeveel van de tijd luister je écht naar hetgeen ze zeggen of zouden willen zeggen. Spreek minder en luister meer. Je zal versteld staan van wat dit allemaal oplevert.
  14. Ontwikkel jouw medewerkers
    Medewerkers zijn de belangrijkste investering in een organisatie. Spijtig genoeg zijn er nog altijd veel bedrijven die vooral investeren in machines en materiaal. En die daar ook jaarlijks heel wat geld voor voorzien voor zowel de herstelling als het onderhoud. Je zou hier percentages kunnen bepalen. Doe nadien dan eens de oefening over het percentage aan ‘herstelling en onderhoud’ bij de medewerkers. Wat voorzie jij als leidinggevende om jouw medewerkers te ontwikkelen? Dit hoeft niet altijd geld te kosten.
  15. Pas de toverformule toe
    Er is een toverformule die ik je graag deel. Had ik deze maar gekend, begrepen en toegepast vanaf het begin van mijn loopbaan als leidinggevende. De formule is: E = O * A. E staat voor effect of energie. O staat voor kwaliteit van de oplossing en A staat voor aanvaarding van de oplossing. Als ik als leidinggevende een oplossing opleg dan zal de kwaliteit waarschijnlijk wel hoog zijn maar de aanvaarding zal laag zijn. Dus het effect of de energie die er zal zijn om deze oplossing te implementeren zal eerder aan de lage kant zijn. Hoe zou het zijn als de oplossing van jouw medewerkers komt? Wat met de kwaliteit van de oplossing? Wat met de aanvaarding van de oplossing? En wat met het effect, de energie?
  16. Plaats jouw medewerkers eerst
    Je plaats best één van de stakeholders (klanten, medewerkers, opdrachtgevers, omgeving) centraal. Zodat je jouw inspanningen kunnen focussen in een bepaalde richting. De meesten zetten de klanten centraal. En ja de klanten zijn heel belangrijk want zij zorgen voor de inkomsten. Belangrijker zijn echter de medewerkers. Als zij niet in ideale omstandigheden kunnen werken, als zij niet tevreden zijn, zullen ze de klanten ook niet tevreden kunnen stellen en zo verder. Zorg voor een maximale tevredenheid bij de medewerkers. Dat ze met goesting komen werken.
  17. Stop met doen, doen, doen
    Hoeveel leidinggevenden kom ik niet tegen die voortdurend bezig zijn met doen, doen, doen. Of anders gezegd ’t is druk, druk, druk. Het is als het ware dat ze in de ‘rat race’ blijven ronddraaien zoals een rat die in zijn rad blijft rondlopen. Altijd maar hetzelfde. Stop af en toe ook eens met doen en denk na over wat je doet. Doe ik wel de dingen goed en vooral doe ik nog wel de goede dingen. En ga pas nadien weer aan de slag, je zal zeker en vast anders werken.
  18. Van contact naar contract
    Afspraken opleggen de dag van vandaag is moeilijker en moeilijker. Je wilt immers dat de afspraken ook gevolgd worden. Vandaar is het belangrijk om eerst te zorgen voor een goed contact. Hieraan werken kan een tijdje duren. Als het contact ook goed zit, zijn de relaties ook duurzamer en gaat al de rest blijkbaar een stuk gemakkelijker. Eenmaal dat je een goed contact hebt kan je stilletjes aan opschuiven richting een goed contract. Als het contact goed is, zal het  contract gedragen zijn door beide partijen.
  19. Vertrouw dat het goed komt
    Af en toe weet je het ook niet. En toch vertrouw je er op dat het goed komt. Dit vertrouwen gaat verder dan zelfvertrouwen. Het gaat immers ook om vertrouwen in jouw medewerkers. Je gelooft er écht in dat het goed zal komen, ook als je de oplossing nog niet hebt. Dit geloof, dit vertrouwen straal je ook uit, waardoor jouw medewerkers ook meer vertrouwen in jou en in zichzelf krijgen. Samen geloven we er in dat het goed komt. We kunnen samen best wel tegen een duwtje.
  20. Werk vanuit jouw passie
    Dingen doen vanuit een passie is prachtig. Je hebt plotseling ontzettend veel energie, enthousiasme, goesting. Je kan ook veel meer doen dan dat je normaal doet. Het kost je ook veel minder moeite. Denk maar aan de eetfestijnen die hobbyclubs of verenigingen organiseren en waarbij vrijwilligers rond huppelen en meer dan het beste van zichzelf geven om van het feest een succes te maken. Hoe is het als jij werkt vanuit jouw passie? En hoe is het als jouw medewerkers kunnen werken vanuit hun passie. Ontdek de passies bij jouw medewerkers en zet die ook in.
  21. Word ook een bewuste leider
    Deze wereld heeft nood aan meer bewuste leiders. Dit zijn leiders die zich bewust zijn van hun denken en handelen. Die regelmatig stilstaan bij hun functioneren en op zoek gaan naar wat zij beter kunnen doen om het beste te halen uit hun medewerkers. Elke actie van een leidinggevende (ook niets doen of niets beslissen) heeft een reactie bij de medewerkers. Welke acties kan ik ondernemen om het beste effect te krijgen bij mijn medewerkers? Ja, da’s bewust stilstaan, bewust nadenken en bewust handelen.

21 leiderschapstips die mijn leven veranderden

Had ik in mijn beginperiode het bovenstaande geweten dan had het er anders uit gezien.
Dit niet alleen voor mij maar vooral ook voor mijn medewerkers.
En onrechtstreeks dus ook voor hun families en de organisatie waarvoor ik/wij werkten.
Ik bundelde hierboven graag 21 leiderschapstips die mijn leven veranderden.
Ik deelde ze graag met jou omdat ik hoop dat het jou kan helpen om jouw leidinggeven te vergemakkelijken en om jou sneller ook tot betere resultaten te laten komen.
Alvast veel leesgenot en vooral veel succes met de toepassing.

21 leiderschapstips die mijn leven veranderden

Denk even na over leiderschap, over jouw leidinggevenden, over jouw leiderschap.
Ik ben er zeker van dat er een tip is die jij de meest belangrijke vindt.
Ja, een tip die je graag wilt delen zodat startende leidinggevenden hieruit snel kunnen leren.
En eigenlijk een enorme leerwinst halen.

Deel jouw belangrijkste leiderschapstip eens hieronder.

Ik ben er zeker van dat je er iemand mee gaat inspireren en helpen.

Ja, leren van en aan mekaar. 😉

NB: DEEL dit artikel a.u.b. met jouw netwerk, 
door op de Sociale Media-knoppen (Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+, …) hieronder te klikken, 
zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Over de auteur

Benedict Bailleul  -  Nog niet zo lang geleden was ik zelf leidinggevende en gaf leiding aan teams van 1, 4, 30 tot zelfs 200 medewerkers. En ik liep er tegenaan dat het lang niet altijd zo gesmeerd liep als dat ik dacht en wilde.

Ik heb geleerd dat leidinggeven heel veel voldoening kan geven. En ook echt tof kan zijn!

En dat wil ik nu graag aan jou overbrengen. Zodat je niet langer verzuipt in je werk, maar met vertrouwen de leiding neemt.

  • Lijkt mij heel relevant and quite complete … Bene
    Ik probeer iets toe te voegen …for what it’s worth or not (which is likely too)…
    Aanwezig zijn met een bijzondere aandacht in elk moment, again and again, om telkens opnieuw de gehele realiteit van het moment trachten te vatten om de situatie te “lezen” en datgene wat de situatie van jou lijkt te vragen of je te willen leren.
    Een situatie die zich fragmentarisch, op verschillende lagen (ratio, emotie, ambitie, …), complex en evolutief laat kennen, alsof ze een beetje met jou speelt, maar wel heel veel antwoorden heeft voor je vragen.
    Cheers.

    • Dankjewel Johan, prachtige aanvulling: ‘aanwezig zijn met een bijzondere aandacht in elk moment’.
      Je beschrijft het ontzettend mooi: … om de situatie te ‘lezen’ en datgene wat de situatie van jou lijkt te vragen of je te willen leren …
      Een vraag die bij mij opkomt: hoe doe je dat dan?

      • God Bene, niet zo makkelijk te omschrijven en tegelijk no rocket science at all.
        Trachten niet zozeer te focussen op of zelfs loslaten van het (ongeduldig, oordelende, quick fix) actie en sturen vanuit het eigen weten, aprioris, de eigen mening …
        Door de ont-moeten om te oordelen, actie te nemen, om te beslissen, om te sturen, …. vanuit het eigen weten …
        maar eerder en telkens opnieuw mezelf overtuigend van een zekere onwetendheid, zonder teveel aprioris, mild, geduldig, niet te snel oordelend, zichzelf en de situatie in vraagstellend en onderzoekend …
        Met open, milde aandacht te lezen wat is (veeleer dan wat ik denk), bij mijzelf, bij anderen en in de interactie tussen beiden…
        Wetende dat wat ik denk altijd maar is wat ik denk en niet echt is…
        Door te onderzoeken en te leren ontdekken mijn gedachten, overtuigingen, emoties, angst, ego, … en de relativiteit ervan…
        Wetende ook dat de situatie altijd veel meer omvat en zich laat kennen door veel meer dan de aan de oppervlakte zijnde rationele en uitgesproken (schijnbare) duidelijke content…
        Onderzoekend ook de verbanden, het achterliggende, de emotie, de ambitie, de lijn zich pas doorheen de tijd lijkt af te tekenen…
        Kortom eerder onderzoekend (dan wel wetend, oordelend, controlerend of sturend) in de situatie gaan staan …
        die zich altijd complex, fragmentarisch, evolutief en op verschillende lagen laat kennen…
        Om dan zich te laten inspireren door en een zich ontvouwende toekomst, keuzes, wegen, … geduldig te dienen, te ondersteunen, zich te laten ontvouwen en groeien veeleer dan beslissingen te nemen, actie te ondernemen, ….
        For what it’s worth or not … Mindfull. Jo

        • Ik omschrijf het als “beginnersmind” niet vertrekken vanuit wat je denkt te weten, maar wat hier en nu is.

  • Bianca schreef:

    Ik wil hier verder bouwen op ‘minder spreken, meer luisteren’. Ik heb mijn bureau weg van de dienst. Alleen als het echt nodig is zit ik daar. Voorlopig kies ik er voor om zoveel mogelijk op de dienst te werken. Hierdoor ben ik mee in alles wat er speelt / gebeurt. Het helpt mij in deze beginperiode om iedereen te leren kennen en mijn zicht op de werking verder uit te bouwen.

    • Dankjewel Bianca om dit te delen met de lezers.
      Je zit precies wel écht in de groep waardoor je inderdaad iedereen snel leert kennen en zicht krijgt op de werking.
      Neem zeker ook de tijd om afstand te nemen in jouw bureau om te denken aan de lange termijn: ttz waar wil je naar toe met jouw team?
      Wat denk je hier van?

  • Juanitha schreef:

    Elke keer word ik weer een stukje wijzer van de artikelen 🙂

    • Dankjewel Juanitha voor jouw warme feedback.
      Over welk thema, vraag, onderwerp, … wil je een artikel lezen?

  • Joan De Winne schreef:

    Vrijwel compleet Bene. Kan ze allemaal volledig onderschrijven.
    Zou er nog één aan toevoegen: En groep is geen team. Richt je niet alleen naar je medewerkers als individu. Samen vormen ze een groep die een heel eigen dynamiek kent en die erop rekent dat je er een team van maakt.

    • Dankjewel voor de mooie toevoeging Joan.
      Hoe kunnen je medewerkers jou helpen als leidinggevende om er een team van te maken?
      Want als leidinggevende sta je er uiteraard niet alleen voor.
      Je draagt uiteraard een bepaalde verantwoordelijkheid.
      Hoe kunnen je medewerkers/groep meehelpen om een team te worden?

  • Anoniem schreef:

    Begin met je eigen bewustzijn te vergroten, dan volgt automatisch het team onder jou.

  • Dominique schreef:

    Als leidinggevende is het zeer belangrijk te ‘voelen’ wat er met de medewerkers aan de hand is. Voelen in een bedrijf wat er aan de hand is.
    Tweede laat zo veel mogelijk beslissingen gedeeld zijn en van binnenin het bedrijf komen

    • Super bedankt Dominique.
      Mensen betrekken zorgt er voor dat ze betrokken geraken.
      Betrokken medewerkers zorgen voor een betere sfeer en relaties.
      De start om goede resultaten te bereiken.
      Doe zo verder.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >